Logo_gadabrivpratigais2015_original

5. decembrī par godu Starptautiskajai brīvprātīgo dienai Rīgā notiks godināšana “Gada brīvprātīgais 2015”. Līdz pat šai piektdienai, 13. novembrim, ikviens Latvijas iedzīvotājs un organizācija var pieteikt kandidātus – gan brīvprātīgos, gan viņiem draudzīgākās pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, kas sniedz būtisku atbalstu brīvprātīgā darba veicējiem.

Brīvprātīgo pieteikumos tiks vērtēta veiktā darba nozīme sabiedrības vai kāda cilvēka dzīvē, iegūtās prasmes un to pielietojums, brīvprātīgā darba apjoms vai regularitāte un citi faktori atkarībā no pieteikumu specifikas. Nevalstiskajās organizācijās atzinīgi vērtējama iekšējā sistēma, brīvprātīgo piesaiste, atlase, apmācības un izaugsmes iespējas. Savukārt par brīvprātīgajiem draudzīgām pašvaldībām uzskatāmas tās, kurās mērķtiecīgi strādā ar brīvprātīgo tīkla koordinēšanu, tiek rīkoti atzinības pasākumi vai ir rasti citi radoši risinājumi šīs jomas mērķtiecīgai attīstībai.

Brīvprātīgais darbs ir visā pasaulē atzīts līdzcilvēku atbalsts sabiedriski nozīmīgiem mērķiem, kuri nav īstenojami biznesa vai valsts pārvaldes spēkiem. Vienlaikus tā ir iespēja pašiem brīvprātīgajiem iegūt jaunas prasmes un kontaktus. Jauniešiem tā var būt pirmā darba pieredze, vidējai paaudzei – iespēja pamēģināt darbu ārpus profesionālā lauka, bet seniori brīvprātīgajā darbā var likt lietā savu dzīves bagāžu un socializēties arī pēc aktīvajām darba gaitām.

Lai popularizētu brīvprātīgā darba kustību Latvijā un cildinātu tā veicējus un organizētājus, jau otro gadu notiek godināšana “Gada brīvprātīgais”. Līdz 13. novembrim iesūtītos pieteikumus izskatīs žūrija, kurā pārstāvētas vairākas Latvijas nevalstiskās organizācijas, pašvaldības un valsts institūcijas.

Pieteikumus visērtāk nosūtīt, elektroniski aizpildot anketu interneta vietnē www.deedin.com/Brivpratigais2015. Turpat pieejams konkursa nolikums un anketas teksta dokumenta formā.

Žūrijas izvēlētie nominanti tiks personīgi ielūgti uz svinīgo godināšanas pasākumu Rīgā 5. decembrī. Ceremonija tiks translēta arī tiešraidē internetā.

Pērn apbalvojumu saņēma 8 brīvprātīgie no Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Rīgas, Jūrmalas un Saldus novada. Atskats uz 2014. gada godināšanu pieejams šeit: www.vnf.lv/lv/zinas/-gada-brivpratigais-2014-sanemeji.

“Gada brīvprātīgais 2015” organizē Valmieras novada fonds sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Jelgavas pašvaldības Sabiedrības integrācijas pārvaldi, Daugavpils pašvaldības Jaunatnes departamentu, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, Latvijas Jaunatnes padomi, Talsu novada fondu, biedrību “brīvprātīgais.lv”, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru un Nodarbinātības valsts aģentūru. Pasākumu finansiāli atbalsta arī Norvēģija, Islande un Lihtenšteina, izmantojot EEZ finanšu instrumentu.

 

Papildu informācija:

Ansis Bērziņš

Tālrunis: 26136756, 64281792; e-pasts: GadaBrivpratigais2015@vnf.lv

http://www.vnf.lv, http://www.deedin.com

Piesaki kandidātus "Gada brīvprātīgais 2015"

https://youtu.be/hrtZmHEt2R8