Februaris-iespejas-jauniesiem-jspa_original

Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūrā (JSPA) informē, ka 2022. gada februārī, kas vienlaikus ir Eiropas Jaunatnes gada aktivitāšu aizsākšanas mēnesis, darbā ar jaunatni iesaistītajiem un jauniešiem tiek piedāvātas bagātīgas pilnveidošanās un zināšanu apmaiņu iespējas. Tāpat šis ir intensīvs laiks projektu iesniedzējiem, kas vēl līdz 23. februārim var iesniegt projektus 2022. gada pirmajā projektu konkursā, tai skaitā jaunatnes līdzdalības projektus Eiropas Jaunatnes gada aktivitāšu īstenošanai.  

2022. gads Eiropas Savienībā ir Eiropas Jaunatnes gads, kurā tiks akcentēta Eiropas jauniešu loma zaļākas, iekļaujošākas un digitālākas nākotnes veidošanā. Tā ietvaros jauniešiem tiks piedāvātas plašas iespējas mācīties un iesaistīties dažādos pasākumos visā Eiropā. Lai digitālajā vidē jaunieši vienkopus varētu uzzināt par visām Jaunatnes gada aktivitātēm un īstenot savas iniciatīvas, ir izveidots Eiropas Jaunatnes gada portāls. Tajā organizācijas, kas ar savām aktivitātēm iesaistīsies Eiropas Jaunatnes gadā, tiek  aicinātas reģistrēt savu Eiropas Jaunatnes gada pasākumu. Eiropas Jaunatnes gada pasākumu klāstu aizsāks Izglītības un zinātnes ministrijas atklāšanas pasākums, kas notiks 9. feburārī plkst. 13:00. Pasākuma tiešraide no ES mājas būs skatāma JSPA Facebook tiešsaistē.

2021. gada nogalē JSPA īstenoja pētījumu par skolēnu pašpārvalžu darbu. Pētījuma rezultāti tiks prezentēti vebinārā “Skolēnu pašpārvaldes Latvijā – jauniešu līdzdalības esošā prakse un potenciāls attīstībai”. Vebinārā, kas notiks 8.02. plkst.10:30, vienlaikus tiks atklāta pieteikšanās jaunajam skolēnu pašpārvalžu iniciatīvu projektu konkursam “Kontakts”, kurā šogad plānots iesaistīt vairāk kā 135 skolu komandas no visas Latvijas. Pieteikšanās vebināram līdz 8.02. šeit. Plašāka informācija par projektu konkursu “Kontakts” skatāma šeit.

Šogad JSPA Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2022. gadam ietvaros īstenos četrus projektu konkursus, kuru īstenošanai piešķirts 532 tūkstošu eiro finansējums.  Plānots īstenot šādus atklātus projektu konkursus:

· Atbalsts iniciatīvām jauniešu iekļaušanai sabiedrībā un medijpratības uzlabošanai. Projektu konkursa izsludināšana notiks februārī. Projektu konkursu iesniegšana un uzsākšana notiks maijā.

· Atbalsts izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstībai – Jauniešu inciatīvu projekts “Kontakts”. Skolu pieteikšanās notiek līdz 28. februārim, aizpildot anketu šeit. Projektu konkursa izsludināšana notiks aprīlī, iesniegšana maijā, uzsākšana no augusta.

· Atbalsts jaunatnes organizāciju darbībai, to iniciatīvām, jauniešu līdzdalības veicināšanai un iekļaušanai sabiedrībā. Projektu konkursa izsludināšana notiks jūnijā, konkursu iesniegšana jūlijā, uzsākšana no septembra.

· Atbalsts jaunatnes politikas īstenošanai vietējā līmenī. Projektu konkursa izsludināšanas notiks augustā, iesniegšana septembrī, uzsākšana no novembra.

JSPA informēs par atbalsta aktivitātēm Jaunatnes politikas valsts programmas projektu iesniedzējiem, tai skaitā informatīviem vebināriem par projektu pieteikumu iesniegšanu. Informācija tiks aktualizēta www.jaunatne.gov.lv, kā arī JSPA sociālo tīklu kanālos.

JSPA organizēto projektu darbnīcu cikla ietvaros jaunatnes organizācijām, sociālās iekļaušanas organizācijām, kā arī organizācijām, kas veic starpsektoriālu sadarbību, piemēram, izglītības iestādēm, NVO, uzņēmumiem (ieskaitot sociālos uzņēmumus), pašvaldībām un to iestādēm, kultūras iestādēm un citiem interesentiem bez pieredzes vai ar nelielu pieredzi “Erasmus+” projektu īstenošanā no 22.02.2022 līdz 24.02.2022 piedāvā iespēju piedalīties projektu darbnīcā par “Erasmus+” maza mēroga partnerību projektu veidošanu. Pieteikšanās darbnīcai līdz 08.02.2022, aizpildot anketu.

Februārī JSPA atsāk vebināru ciklu “Darbs ar jaunatni šodien un rīt”, kura ietvaros tiks organizēti vebināru cikls:

· 23.02. plkst. 10:30 vebinārs “Pašpārvalžu projektu pieredzes stāsti”;

· 02.03. plkst. 10:00 notiks vebinārs “Digitālo rīku izmantošana darbā ar jaunatni”.

Vairāk par vebināru saturu un pieteikšanos uzzini šeit.

JSPA darbā ar jaunatni iesaistītos februārī aicina pieteikties vairākām starptautiskām mācībām, kas plānotas gan tiešsaistē, gan klātienē.

Tiešsaistē:

· Līdz 07.02.2022. jaunatnes darbinieki aicināti pieteikties tiešsaistes apmācību kursam “Power to You(th)”, lai apgūtu, kā iesaistīt auditoriju jauniešu vadītās aktivitātēs, izmantojot neformālās izglītības metodes un programmu “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” piedāvātās iespējas. Kurss plānots četros blokos periodā no 07.03.līdz 12.05. Uzzini vairāk šeit.

· Līdz 24.02. valodu skolotāji, kuri meklē partnerus starptautiskiem projektiem, aicināti pieteikties starptautiskajam eTwinning tiešsaistes semināram un tirdziņam. Austrijas eTwinning atbalsta dienests semināru organizēs 24.03.-25.03., aicinot piedalīties gan iesācējus, gan pieredzējušus eTwinnerus, kuri māca bērnus vecumā no 10 līdz 19 gadiem. Uzzini vairāk šeit.

Ārzemēs:

· Līdz 10.02. darbā ar jaunatni iesaistītie aicināti pieteikties moduļu mācībām “Go for Change! – Creating knowledge-based strategies through participatory action research and follow-up”, kas plānotas 4.04.-07.04. Beļģijā, 13.06.-16.06. Somijā un starplaikā tiešsaistē. Uzzini vairāk šeit.

· Līdz 23.02. JSPA aicina jaunatnes darbiniekus un brīvprātīgos pieteikties apmācību kursam “Active Citizens Together for Democracy”, kas plānots 6.04.-11.04. Bulgārijā. Uzzini vairāk šeit.

· Līdz 14.02. JSPA aicina jaunatnes darbiniekus, pedagogus un sociālos darbiniekus pieteikties klātienes kursam “DOES IT MAKE SENSE? – How to foster critical thinking in young people”, kas plānots 28.03.-02.04. Budapeštā, Ungārijā. Uzzini vairāk šeit.

· Līdz 09.03. JSPA aicina jauantnes darbiniekus pieteikties semināram “Make the Move for Green Inclusion!”, kas plānots 26.04.-01.05. Portugālē. Uzzini vairāk šeit.

 

JSPA atgādina, ka 23.02. ir pieteikumu iesniegšanas termiņš vairākiem Eiropas Savienības programmu “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” konkursiem:

· Ikgadējā finansējuma pieprasījumam “Erasmus+” akreditētām organizācijām (uzzini vairāk šeit);

· “Erasmus+” 2022. gada pirmajam mobilitātes projektu konkursam (jauniešu apmaiņas, jaunatnes darbinieku mobilitāte; uzzini vairāk šeit);

· “Erasmus+” 2022. gada pirmajam jaunatnes līdzdalības projektu konkursam (uzzini vairāk šeit);

· “Eiropas Solidaritātes korpuss” 2022. gada brīvprātīgā darba pirmajam projektu konkursam (uzzini vairāk šeit);

· “Eiropas Solidaritātes korpuss” 2022. gada solidaritātes proejktu pirmajam projektu konkursam (uzzini vairāk šeit);

· “Eiropas Solidaritātes korpuss” kvalitātes zīmes iegūšanai (uzzini vairāk šeit).

 

Par JSPA

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību.JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+”; “Eiropas Solidaritātes korpuss”, Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, “eTwinning”, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”.

 

Informāciju sagatavoja:
Ilze Gailīte
JSPA Komunikācijas daļas vecākā referente
e-pasts:
ilze.gailite@jaunatne.gov.lv
t. +371 67356251