Afisha_-_2b_-_jpg-web_original

Izstādi varētu nosaukt dažādi- "Pilsētas cilvēki" vai "Mūsu pilsētas interesantu cilvēku fotoportreti", bet saturs paliek viens- par izstādes varoņiem kļuva cilvēki, kas ir pilsētas vizītkarte.

Ideja uztaisīt šādu projektu radās 2019. gadā un visdrīzāk mani uz šo domu pamudināja televīzijas raidījumu cikls par mūsu laikmeta cilvēkiem. Man sagribējās uztaisīt kaut ko līdzīgu, tikai fotoportretos.

Iespējams ideja nav svaiga, bet autora sniegumā un interpretācijā iegūst citu jēgu. Šodien es bieži dzirdu, ka šāds stils- tas ir moderna tendence. Bet uz to momentu es neredzēju līdzīgas fotogrāfijas mūsdienu autoriem, kaut arī labi pazinu tādus fotoportretus, kas kļuva par klasiku- Gunārs Binde, Vilhelms Mihailovskis, Leonīds Tugaļovs.

Drīzāk man bija vēlēšanās uztaisīt kautko savu un pavisam citādāk, radīt alternatīvu tam, ko veic fotogrāfs, kas fotogrāfē uz pasūtījumu.

Par manu pirmo modeli- pirmo cilvēku, kura fotoportretu es uztaisīju fotoprojekta ietvaros "Cilvēki un aicinājums" kļuva pazīstamais Daugavpils vēsturnieks un novadpētnieks Aleksandrs Dmitrijevs. Teiksim tā, šis bija mēģinājums, un, godīgi sakot, uzreiz pēc fotosesijas es paliku nevisai apmierināts ar rezultātu. Un jau pēc tam, pārskatīdams fotogrāfijas, es tomēr atzinu šo materiālu par interesantu.

Bija ļoti patīkami, kad viens no Aleksandra Dmitrijeva fotoportretiem saņēma balvu prestižā starptautiskā konkursā 35 Awards. 2019. gadā tajā piedalījās 117 000 fotogrāfu o 176 pasaules valstīm. Pateicoties šim portretam es iekļuvu TOP- 150 labākie fotogrāfi nominācijā "Vīrieša portrets" pēc konkursa žūrijas vērtējuma 2020. gadā.

Pēc tam es fotogrāfēju jau nākamos varoņus... un par šī darba rezultātu kļuva labāko fotogrāfiju kolekcija, kuru var ieraudzīt izstādē.

Izņemot vēsturnieku Aleksandru Dmitrijevu izstādē ir apskatāmas tādu interesantu daugavpiliešu fotogrāfijas un fotoportreti kā: kalējs Edgars Vronskis, māksliniece Alina petkun, zinātnieks Mihails Pupiņš, mākslinieks Grigorijs Mihejevs, skulptori Dmitrijs Jakimčuks un Ivo Folkmanis, aktrise Milena Savkina, lidotājs Vasīlijs Kiselevs un Aleksandrs Zariņš, sportiste Anastasija Grigorjeva (cīņa), muzikanti Reds un Inga (grupa Fedotoff), dziedātāja Olga Mitrošina (pašlaik dzīvo un strādā Francijā), pasniedzējs, ekonomikas doktors Teodors Bikovskis, kopā 15 cilvēku. Ar savu projektu un šo izstādi es vēlos mākslinieciskas fotogrāfijas valodā pastāstīt par mūsu pilsētas interesantiem cilvēkiem, savākt cilvēku portretu kolekciju, kas veido Daugavpils vizītkarti un tādā veidā piesaistīt  uzmanību mūsu pilsētai.

Nedaudz par autoru..

Jurijs Berdņikovs darbojas vairākos fotogrāfijas virzienos, mīl savu darbu un uzskata to par interesantu nodarbošanos. Kā fotogrāfs piedalījās daudzās apvienotās fotoizstādēs ( apmēram 200). Organizēja 20 personālizstādes.

Viņa darbus izmanto naktsklubu noformējumos, kafejnīcās un ofisos, albumu un kalendāru veidošanā. mēdiju izdevumos. Nozīmīgākās Jurija Berdņikova  izstādes bija Latvijā un ārpus tās robežām.

Jurijam pieder Gran-pri vienā no starptautiskiem festivāliem "Янтарный бриз" ( "Anna-Marija" aģentūra Rīgā ), augsts vērtējums starptautiskajā konkursā 35 Awards- iekļuva TOP- 150 portretu fotogrāfi nominācijā "Vīrieša portrets", guvis darba pieredzi Baltijas un Krievijas valstīs, kā komercfotogrāfs.

www.berdnikovfoto.com

facebook lapa @Berdnikovfoto

t. +371 26840879