Kulturys_viests_nr_1_original

Pasaulē populārākā navigācijas aplikācija “Waze” nu pieejama arī latgaliski, Daugavpils kandidē Eiropas kultūras galvaspilsētai 2027. gadā, tiek godināta izcilā sabiedriskā, izglītības un kultūras darbiniece Valerija Seile un citas aktuālās latgaliskās kultūras ziņas pirmo reizi izskan “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” veidotajā video raidījumā “Kulturys viests”, kas turpmāk paredzēts reizi mēnesī.

Turpinot domāt par latgaliskās kultūras ziņām dažādos un auditorijai interesantākos formātos, latgaliskās kultūras portāls lakuga.lv pirmo reizi piedāvā kultūras ziņas par aktualitātēm latgaliskajā kultūrā noskatīties arī video versijā. Katrā raidījumā īsumā tiek izstāstīts par aktuālāko iepriekšējā mēnesī un pirmajās latgaliskās kultūras ziņās apkopotas maija aktualitātes. Ziņu raidījuma vadītājs – Dāvis Suharevskis, kurš plašāku atpazīstamību ieguvis kā Viestura Kairiša filmas “Piļsāta pi upis” galvenās – Anša – lomas atveidotājs. Par lomu aktieris saņēmis arī Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps 2020” nominācijā “Labākais aktierdarbs pirmā plāna lomā”.

Portāls iecerējis šāda formāta ziņas gatavot reizi mēnesī – tās pieejamas gan pašā portālā lakuga.lv, gan tā profilos sociālajos tīklos YouTube, Facebook, Instagram, TikTok un Twitter. Ziņu satura redaktore un portāla lakuga.lv attīstības vadītāja Edīte Husare saka: “Apzinoties, ka mūsdienu lasītājs, saskaroties ar izvēli ziņas lasīt latviešu literārajā valodā vai latgaliski, tomēr allaž izvēlēsies latviešu literāro valodu, tādēļ meklējam papildu ceļus sabiedrības informēšanai un galveno latgaliskās kultūras aktualitāšu izstāstīšanai latgaliski. Īsa formāta video ziņu raidījums ir viens no veidiem.”

Latgaliskās kultūras ziņas pagaidām iecerēts kā raidījums vienu reizi mēnesī kā atskats uz iepriekšējā mēneša vai šī brīža latgaliskās kultūras aktualitātēm. Pirmajā ziņu raidījumā izskan informācija par pasaulē populārākās navigācijas aplikācijas “Waze” pieejamību nu arī latgaliski, kas izskan grupas “Dabasu Durovys” līdera Arņa Slobožaņina balsī, grupas “Latgalīšu Reps” jaunāko videoklipu dziesmai “Škola atā”, izcilās sabiedriskās, izglītības un kultūras darbinieces Valerijas Seiles 130 gadu jubilejas piemiņas pasākumiem, Daugavpils pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam 2027. gadā, kā arī par Franča Trasuna muzeja “Kolnasāta” krucifiksa nozagto Jēzus tēlu.

Kultūras ziņas video formātā ir projekta “Latgaliskā kultūrtelpa: problēmas, analīze, atspoguļojums portālā lakuga.lv” daļa. Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, bet par raidījuma saturu atbild latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv. Šobrīd skaidrs, ka būs iespējami seši kultūras ziņu raidījumi, bet portāls meklēs iespējas, lai šāda formāta ziņas būtu iespējams veidot arī turpmāk.

Portāla lakuga.lv komanda pateicas par atsaucību un atbalstu pirmo kultūras ziņu veidošanā raidījuma vadītājam Dāvim Suharevskim, video operatoram un montāžas režisoram Sergejam Čakānam, grafiku veidotājam Krišjānim Pleiko (Upes kinostudija), Ivo Grigalim no grupas “Latgalīšu Reps”, kā arī Diānai Soldānei no “Daugavpils 2027”.

Latgalisko kultūras ziņu pirmais raidījums noskatāms te: https://youtu.be/AJ_U-8yQaXY

Plašāka informācija:

Edeite Husare

Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv

info@lakuga.lv

29509672

http://lakuga.lv