Untitled_design_(1)_original

Izglītības un zinātnes ministrija apkopojusi biežāk uzdotos jautājumus darbam ar jaunatni ārkārtējās situācijas laikā un Covid-19 pandēmijas apstākļos. 

Vai iespējama jauniešu centru darbība klātienē?

Nē. Darbu ar jaunatni drīkst realizēt tikai attālināti, izmantojot digitālās iespējas un rīkus, kā arī sazinoties ar jauniešiem, izmantojot tālruni.


Kādas aktivitātes atļautas jauniešu centru un nevalstisko organizāciju telpās un ārtelpās?

Aktivitāšu rīkošana telpās nav atļauta.

Ārtelpās atļauts organizēt sporta nodarbības līdz 10 (desmit) cilvēku dalībai, neskaitot sporta personālu un treneri. Sporta nodarbībās kopīgo ģērbtuvju izmantošana ir aizliegta.


Kā rīkoties situācijā, ja jaunietis vai darbā ar jaunatni iesaistītais ir vīrusa Covid-19 saslimšanas riska grupā?

Ja jaunietis vai darbā ar jaunatni iesaistītais ir Covid-19 vīrusa saslimšanas riska grupā, dalība ārtelpu aktivitātēs – sporta treniņos – nav ieteicama. Lai sasniegtu jauniešus, kuri ir saslimšanas riska grupā, aicinām izmantot digitālās iespējas. Par jaunatnes organizāciju digitālā darba pieredzi uzzināt var šeit: https://www.youtube.com/watch?v=Vy1KOZv6sMs ; https://www.facebook.com/jaunatneslietas/photos/a.205218259518274/4922509021122484/. 


Kā pārliecināties, ka jaunieši vai viņu ģimenes nav kontaktējušās ar Covid-19 inficētu personu?

Jauniešu centram vai nevalstiskajai organizācijai iespējams aicināt jaunieti vai viņa vecākus iesniegt apliecinājumu par to, ka jaunietim nav saslimšanas ar vīrusa Covid-19 pazīmju (nav paaugstinātas temperatūras, elpceļu saslimšanas pazīmju, tostarp klepus, iesnas, kakla sāpes) un nedz jaunietis, nedz viņa vecāki vai citi ģimenes locekļi nav kontaktējušies ar Covid-19 inficētu personu, un viņiem nav noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija.


Kā rīkoties situācijā, ja personai, kura nesen apmeklējusi jauniešu centru vai nevalstisko organizāciju, konstatēta vīrusa Covid-19 saslimšana?

Ja tiek atklāts, ka jauniešu centru vai nevalstisko organizāciju nesen apmeklējusi persona ar Covid-19 saslimšanu, nekavējoties jāsazinās ar Slimību profilakses un kontroles centru pa tālruni 67387661.


Vai aktivitātēm drīkst izmantot āra inventāru, piemēram, āra trenažierus?

Āra inventāru, piemēram, āra trenažierus, nav ieteicams izmantot. Ja to izmantošana nepieciešama pilnvērtīgai aktivitāšu īstenošanai, jānodrošina to regulāra dezinfekcija pēc katras personas trenažiera lietošanas reizes. Tāpat ieteicams lietot individuālu sporta inventāru.


Kāds psihoemocionālais atbalsts pieejams jauniešiem un darbā ar jaunatni iesaistītajiem?

Ar bezmaksas psihoemociālā atbalsta iespējām iepazīsties var šeit: https://www.izm.gov.lv/lv/jaunums/atbalsts-nedrosa-bridi.


Kā nezaudēt saikni ar jauniešiem, īpaši ar jauniešiem NEET situācijā (jaunieši, kas nav iesaistīti ne nodarbinātībā, ne izglītībā, ne mācībās)?

Radīt klātesamības sajūtu, īstenojot digitālo darbu vai individuālas konsultācijas pa tālruni.


Kādi ir iespējamie veidi darbam ar jaunatni ārkārtējās situācijas laikā?

Ārkārtējās situācijas laikā iespējams digitālais darbs ar jaunatni. Tāpat iespējams organizēt sporta nodarbības ārtelpās līdz 10 (desmit) cilvēku dalībai, neskaitot sporta personālu un treneri. Ar vairākiem pieredzes stāstiem iepazīsties var šeit: https://www.youtube.com/channel/UClozx8y4UUfBY49EuUMGmHg/videos