Daugavpils_12.vsk._original

Mēs visi vairāk vai mazāk dzīvojam “mākonī”. Dažiem tas ir informācijas mākonis, citiem emociju mākonis, vēl citiem – mākoņi, pūkainie un dažreiz arī tumšie, ir tie, kuri klāj debess jumu. Daugavpils 12.vidusskolas 11.klases jauniešiem ir savas domas attiecībā uz mākoņiem, viņi ir uzrakstījuši un tagad realizē Erasmus + Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras programmas KA3 -atbalsts politikas reformām, apakšprogrammas KA347 - Jauniešu un jaunatnes politikas veidotāju tikšanās projektu “Mākonis”, mēģinot izveidot domu apmaiņas, ideju un savstarpējās komunikācijas prieka mākoni starp sevi un Daugavpils pašvaldības Jaunatnes nodaļas speciālistiem, deputātiem un citiem lēmumu pieņēmējiem. Projekta aktivitātēs jauniešiem būs iespēja diskutēt ar pašvaldības pārstāvjiem un Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu programmas kolēģiem par jaunatnes politiku un aktuāliem sociālpolitiskiem jautājumiem, iesaistīties kopienas dzīves pilnveidošanā, veidojot produktīvu un inovatīvu ideju mākoni pirms 2021. gada pašvaldību vēlēšanām.

Projekts “Mākonis” tika izveidots atbilstoši skolas attīstības plāna prioritātei – veidot izglītojamo piederību savai valstij, pilsētai un skolai, un atbilstoši Eiropas jaunatnes stratēģijas principiem par iekļaujošo sabiedrību un kvalitatīvu mācīšanos. Tas norisināsies no 2020.gada augusta līdz 2021.gada aprīlim, bet šī gada 29. septembrī Daugavpils 12.vidusskolā notika pirmā aktivitāte – fokusdiskusija “Jaunieši Daugavpils pašvaldībā”. Diskusijā piedalījās 36 Daugavpils 12.vidusskolas 11. klases skolēni, Daugavpils pašvaldības Jaunatnes nodaļas vadītāja Gunita Vanaga un vecākais jaunatnes lietu speciālists Artjoms Pučinskis. Pasākumu organizēja un vadīja paši Daugavpils 12.vidusskolas jaunieši.

Projekta idejas līdzautore Jeļeņa Ņikiforova iesāka fokusdiskusiju, pastāstīja par projektu un kopā ar klasesbiedriem izstrādāja sadarbības noteikumus, provokatīvo videosižetu “Es un pašvaldība”, ar kuru ierosināja diskusiju  par jauniešu iespējām pašvaldībā, veidoja viens no Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas dalībniekiem (turpmāk EPVS) Daniels Daņilovs ar domubiedriem. Tālāk vārds tika dots ciemiņiem.

Gunita Vanaga diskusijas laikā virzīja skolēnus domāt par līdzatbildību un aktīvāku iesaisti skolas pašpārvaldē un pilsētas jauniešu aktivitātēs, Artjoms Pučinskis izstāstīja par daudzajām iespējām, ko jaunieši var izmantot Daugavpilī, un atbildēja uz jauniešu jautājumiem. Pēc diskusijas grupu darbu organizēja un klasesbiedru idejas apkopoja EPVS dalībnieki Amanda Neimane un Artis Bļinovs. Viņi rosināja jauniešus atbildēt uz diviem jautājumiem: “Ko jūs gribat mainīt vai pilnveidot jauniešu politikā Daugavpilī?” un “Ko jūs paši esat gatavi darīt, lai uzlabotu jaunatnes iespējas Daugavpilī?” Abi jaunatnes darba speciālisti aktīvi līdzdarbojās grupās un komentēja grupu darba prezentācijas. Dažas grupu darba idejas: jaunieši vēlas vieglatlētikas stadionu, jaunu skeitparku, iespēju mācīties svešvalodas ārpus skolas, starpskolu projektus, atlaides ģimenēm dažādu pasākumu apmeklēšanai, vairāk pasākumu, vairāk informācijas; var piedāvāt aktīvu palīdzību un līdzdalību pasākumos, idejas, atbalstīt un piedalīties projektu rakstīšanā, izplatīt informāciju. Daļa jauniešu tomēr uzskatīja, ka kāds cits ir atbildīgs par viņu iesaistīšanu un izklaidēšanu, jo ir neticība, ka viens cilvēks kaut ko var mainīt.

Kopumā pēc diskusijas var secināt, ka tiešām notika dialogs, jaunieši klausījās un uzdeva jautājumus, iebilda un precizēja, piedāvāja un šaubījās.

Atgriezeniskās saites lapiņās kāds no jauniešiem uzrakstīja: “Pirms pasākuma biju skeptisks, neredzēju tā jēgu, bet man nebija garlaicīgi, laiks aizskrēja ātri!’’

Paldies skolas administrācijai par atbalstu!

 

Projektu “Mākonis” koordinējošās skolotājas

Signita Gabrāne, Irēna Puncule