Still0224-00100_max_original

21. februārī Daugavpils novada kultūras centrā “Vārpa” notika Latgales skolēnu pašpārvalžu un konsultantu forums “Skolas parlaments – pilsoniskas sabiedrības pamats”, kas pulcēja vairāk nekā 230 skolēnus un pedagogus no 18 Latgales pašvaldībām. Visplašāk bija pārstāvēta Daugavpils pilsēta.

Par foruma galveno tēmu šogad kļuva skolēnu pašpārvalžu darbības nozīme pilsoniskajā līdzdalībā. Visas dienas garumā par to diskutēja pašpārvalžu prezidenti, viceprezidenti, ministri, skolu direktori, to vietnieki, pedagogi un pašvaldību jaunatnes lietu speciālisti. Viņus uzrunāja valsts pārvaldes un Eiropas Parlamenta pārstāvji, pašvaldību un biedrību vadītāji.

Pasākuma ieskaņā bija nolasīts prezidenta Egila Levita sveiciens foruma dalībniekiem. Tam sekoja Eiropas Parlamenta deputātes Daces Melbārdes videosveiciens. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kas bija pagodinājusi pasākumu ar savu klātbūtni, aicināja jauniešus iesaistīties pašlaik topošo jaunatnes, sporta un izglītības politikas pamatnostādņu veidošanā, bet vecākus – vairāk iesaistīties un līdzdarboties bērnu izglītošanas procesā.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš pastāstīja par iespējām atklāti komunicēt ar pašvaldību un aicināja jauniešus aktīvāk iesaistīties viņiem svarīgu problēmu aktualizēšanā un risināšanā.

Pasākuma otrajā daļā foruma dalībnieki sadalījās vairākās darba grupās, kur diskutēja par atbalstu skolēnu pašpārvaldēm, brīvprātīgo darbu, jauniešu iespējām Eiropā, pašpārvalžu sadarbības iespējām un izaicinājumiem, mācību uzņēmumu veidošanu un daudzām citām tēmām.

Pasākuma izskaņā, kad bija gūtas jaunas zināšanas un atrasti jauni draugi, foruma dalībnieki atkal sanāca kopā, lai apkopotu rezultātus un pateiktos viens otram par raženi aizvadīto dienu. Bija nosaukti arī pieci aktīvākie foruma dalībnieki, kas dosies uz Briseli. Viņu vidū bija arī Daugavpils pārstāvis - Vienības pamatskolas pašpārvaldes prezidents Jānis Drelings.

Pasākumu organizēja Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs (DNVOAC) un Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada pašvaldību un Daugavpils Vienības pamatskolu, Kultūras ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.