Img-20200208-wa0009_original

Šī gada Skolēnu mācību uzņēmumu  reģionālais pasākums Daugavpilī  “CITS BAZĀRS”, ko organizēja biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbības partneris Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde, vienuviet pulcēja vairāk kā 90 jauniešus no 16 dažādām Latgales reģiona izglītības iestādēm.

T/C Solo savās telpās viesmīlīgi uzņēma SMU  no  Daugavpils un Daugavpils novada Salienas; Rēzeknes un  Rēzeknes novada Kaunatas, Nautrēniem, Dricāniem, Maltas, kā arī no Viļakas novada Rekavas.

Skolēni dienas gaitā pasākuma apmeklētājus priecēja ar pašu gatavotiem veselīgiem našķiem, interesantām dizaina precēm, oriģinālām attīstošajām un komandas spēlēm, rotaslietām un aksesuāriem, kā arī kosmētiku, interjera dekoriem un precēm mājai. Savukārt žūrijai 10 cilvēku sastāvā tika uzticēts svarīgs uzdevums – novērtēt skolēnu veikumu un atlasīt, kuri SMU būtu pelnījuši iegūt  kādu no 6 nominācijām.  Šogad Daugavpilī žūrija SMU vērtēja atsevišķi pamatskolu un  vidusskolu grupās.

Rezultāti:

Nominācijā “Sociāli atbildīgs Skolēnu mācību uzņēmums ” pamatskolu grupā:

 SMU ”Fchips” (Daugavpils Vienības pamatskola), kas piedāvāja ekoloģiskus biešu un ābolu čipsus

SMU “Shabbe” (Daugavpils Saskaņas pamatskola), kas piedāvāja ekoloģiskus niedru kokteiļsalmiņus.

 Vidusskolu grupā – SMU “Titanium Nails” (Rēzeknes novada Kaunatas vidusskola), kas pircējiem piedāvāja dabīgu nagu kopšanas eļļu.

Nominācijā “ Labākais skolēnu mācību uzņēmumu stends ”:

Pamatskolu grupā - SMU “ DeiMI” ( Daugavpils 3.vidusskola), kas piedāvāja īpaša dizaina veidotas krūzītes.

Vidusskolu grupā – SMU “ Džentelmeņu izlase” ( Rēzeknes tehnikums), kas piedāvāja īpaši veidotus ziepju komplektus vīriešiem.

Nominācijā “ Inovatīva biznesa ideja”:

Pamatskolu grupā  - SMU “ Klases vakars” ( Daugavpils Valsts ģimnāzija), kas piedāvāja galda spēli.

Vidusskolu grupā – SMU “Titanium Nails” (Rēzeknes novada Kaunatas vidusskola).

Nominācijā “ Labākā pārdošanas komanda”:

Pamatskolu grupā –  SMU ”Fchips” (Daugavpils Vienības pamatskola),

Vidusskolu grupā  -  SMU “ Džentelmeņu izlase” ( Rēzeknes tehnikums).

Nominācijā “ Uz zināšanām balstīts SMU produkts/pakalpojums”:

Pamatskolu grupā - SMU “ Klases vakars” (Daugavpils Valsts ģimnāzija)

Vidusskolu grupā – SMU  “Smothie Online Bar”’ (Daugavpils Valsts ģimnāzija), kas piedāvāja veselīgus smūtijus.

SMU pasākuma CITS BAZĀRS “ Komerciālākais uzņēmums” pamatskolu grupā izcīnīja SMU ”Fchips”, bet vidusskolu grupā  SMU  “Smothie Online Bar”.

Žūrijas pārstāvji pasniedza arī savas simpātiju balvas:

Daugavpils pilsētas Domes Jaunatnes nodaļas simpātiju balvu saņēma  – SMU “EnyAny” dalībniece  Annija Davidčuka no Daugavpils Saskaņas pamatskolas un SMU “ Anbey” dalībniece Aurēlija Zalāne no Daugavpils Vienības pamatskolas. Savukārt Swedbank simpātijas balvu saņēma SMU “Klases vakars”  no Daugavpils Valsts ģimnāzijas un “Daugavpils novada uzņēmēju padomes ” simpātiju balva aizceļoja uz Rezekni SMU “Light and shadows”.

Swedbank pārstāvji pasniedza arī pateicības rakstus un balvas 5 SMU konsultantiem par ieguldīto darbu: Daugavpils Valsts ģimnāzijas ģimnāzijas SMU konsultantei Dacei Ozerskai, Daugavpils Saskaņas pamatskolas SMU konsultantei Lāsmai Šembelai, Daugavpils Vienības pamatskolas SMU konsultantei Birutai Ivanovai, Rēzeknes tehnikuma SMU konsultantei Elzai Samuilovai un Rēzeknes novada Kaunatas vidusskolas SMU konsultantei Maijai Hartmanei.

SMU izvērtēšanu veica pieredzējusi profesionāļu komanda, kurā bija pārstāvēta Swedbank, Latgales plānošanas reģiona Latgales Uzņēmējdarbības centrs, Daugavpils pilsētas Domes Attīstības departamenta Biznesa attīstības nodaļa  un Jaunatnes nodaļa, LIAA Daugavpils Biznesa inkubators, LTRK Daugavpils nodaļa  un  Europe Direct Informācijas centrs Daugavpilī, biedrības JCI Latgales nodaļa un biedrība “ Daugavpils novada uzņēmēju padome. ”

Skolēnu mācību uzņēmumu  reģionālo pasākumu Daugavpilī “CITS BAZĀRS”  atbalsta Swedbank, Daugavpils pilsētas Dome, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs, T/C Solo un viesnīca “ Park Hotel Latgola” .

 

 

Par JA Latvia

JA Latvia ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvia ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvia par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēniem visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.
  • Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.
  • Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.
  • Līderu programma 10.–12. klasei.
  • Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

 

2018./2019. mācību gadā JA Latvia ir reģistrējusi 1200 SMU, kas ir labākais rādītājs JA Latvia pastāvēšanas laikā.

 

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

Pedagoģe – karjeras konsultante

Santa Čeirāne

t.29196866