999063876fac6cae6f94c179c7eda3bd_original

No šodienas atvērta skolēnu pieteikšanās ikgadējai Junior Achievement Latvia (JA Latvia) karjeras izglītības programmai Ēnu diena. Šogad tā norisināsies 12.februārī. Šī gada Ēnu dienas tēma – perspektīvās profesijas, kuras nākotnē saskaņā ar šī brīža darba tirgus prognozēm būs pieprasītākas nekā tajās pieejamo speciālistu skaits. Pamatā tās ir profesijas tādās nozarēs kā dabas zinātnes, matemātika, informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes, ražošana, būvniecība un veselības aprūpe. 

“Ēnu diena ne tikai saved kopā uzņēmumu ar potenciālo darbinieku, bet var dot nozīmīgu pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai. Šogad esam nolēmuši aicināt jauniešus apdomāt karjeru nozarēs, kuras Ekonomikas ministrija definējusi par svarīgām ilgtermiņā. Ēnu diena ir iespēja mainīt priekšstatus un graut stereotipus par šķietami grūtām, bet perspektīvām un arī labi apmaksātām profesijām. Tādēļ aicinu jauniešus šo dienu izmantot nevis izklaidei, bet karjeras veidošanai, kontaktu dibināšanai. No šāda skatu punkta arī izvēlēties profesiju, kuru ēnot šogad. Piemēri, kad skolēni izvēlas iziet praksi un vēlāk arī tiek pieņemti darbā pie agrākā ēnu devēja, nav retums, “ stāsta JA Latvia vadītājs Jānis Krievāns. 

Ēnu devēju un ēnotāju sastapšanās notiek karjeras portālā enudiena.lv.No 2019. gada 12. decembra savas vakances reģistrēt ir uzsākuši ēnu devēji un uz šo brīdi skolēnu izvēlei jau ir pieejamas 2300 dažādas vakances. Uzņēmumi, organizācijas un iestādes, kas to vēl nav paguvuši, ir aicināti reģistrēt savas vakances portālā www.enudiena.lv līdz 30. janvārim.

Starp portālā enudiena.lv publicētajām vakancēm skolēni var izvēlēties ēnošanas vietu, uz kuru doties šogad. Izvēle skolēniem jāizdara līdz 7. februārim.

Pagājušajā gadā Ēnu dienā  2019 piedalījās 1545 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 8664 vakances. Uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 34 000 reģistrētu ēnotāju. Pieprasītākās profesijas bija programmētājs (341 pieteikums), fizioterapeits (273), pilots (260), gaisa kuģa stjuarts (250). Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas bija ugunsdzēsējs/glābējs (279 vakances), neatliekamās palīdzības ārsta palīgs (222 vakances), sabiedrisko attiecību speciālists (207 vakances).

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Ēnu dienu 2020 informatīvi atbalsta portāls Inbox.lv, ziņu aģentūra LETA, tiešsaistes sociālā tīmekļa vietne Draugiem.lv, EHR Mediju Grupa, Dienas Bizness un izdevējs Dienas mediji.

Visa informācija par programmu Ēnu diena atrodama portālā www.enudiena.lv