Mirklis-plakats-jspa_original

Šogad aprit 20 gadi, kopš Latvijas jaunieši var piedalīties vai paši īstenot starptautiskus Eiropas jauniešu apmaiņas, iniciatīvu, solidaritātes vai brīvprātīgā darba projektus. Kopumā šīs iespējas Latvijā izmantojuši ap 100 000 jauniešu, liecina Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) apkopoto datu rezultāti. Popularizējot Eiropas sniegtās iespējas jauniešiem, JSPA aicina jauniešus un jaunatnes jomā strādājošos uz fotogrāfiju izstādi “Mirklis”, kas no 6. līdz 20. decembrim būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (M stāvā).

Izstādē iekļautās fotogrāfijas ir dažādi foto mirkļi no dažādiem jauniešu īstenotiem projektiem tepat Latvijā un ārpus tās. “Ar šo izstādi Latvijas jauniešiem vēlamies parādīt, cik plašas ir viņu iespējas visā Eiropā un cik lielu un paliekošu ietekmi var radīt pat projekts, kurš ilgst tikai dažas dienas. Vienlaikus vēlamies arī atgādināt, ka programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” projekti ir pieejami pilnīgi visiem Latvijas jauniešiem, neatkarīgi no viņu dzīvesvietas, svešvalodu zināšanām, atzīmju līmeņa skolā, ģimenes finansiālā stāvokļa vai citiem faktoriem,” stāsta Daina Sproģe, JSPA direktore.

Paredzēts, ka šī JSPA izstāde 2020. gadā apceļos visus Latvijas reģionus, viesojoties gan Kurzemē, gan Vidzemē, gan Latgalē, gan Zemgalē. Organizācijas, jauniešu centri un pašvaldības, kuras nākamgad vēlēsies nodrošināt izstādes “Mirklis” apskati sava novada jauniešiem, aicinātas sazināties ar JSPA.

“Erasmus+: Jaunatne darbībā”, “Eiropas Solidaritātes korpuss” un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programma – tās ir tikai dažas no iespējām, kuras jaunieši var izmantot savā brīvajā laikā. Izstādē apskatāmas fotogrāfijas un projektu laikā tapušie projektu rezultāti no šādiem projektiem: biedrības “Radi Vidi Pats” projekts “Velosipēdu otrā dzīve” (2011. gads, Liepāja); “Kim? Laikmetīgais mākslas centrs” projekts “Nabadzības gads” (2010. gads, Rīga); biedrības “Environmental Youth Union” projekts “Māksla iekļaušanai” (2010. gads, Erevāna, Armēnija); nodibinājuma “Baltijas Reģionālais fonds” projekts “Ārzemju stāsti Latvijā” (2019. gads, Latvija) un projekts, kurā tapa neformālās izglītības pirmās palīdzības komplekts mācību vadītājiem “8keykom”; biedrības “Latvijas Bērnu labklājības tīkls” projekts, kura laikā top pētījums par jauniešu dzīvi Baltijā (2017.–2019. gads, Latvija, Lietuva, Igaunija); biedrības “Ja visapkārt” projekts “Podu taka” (2011. gads, Latgale); biedrības “Klubs “Māja” – jaunatne vienotai Eiropai” projekts “Brīvprātīgais, kur tu esi?” (2010. gads, Ogre); biedrības “Jaunatne pret AIDS” projekts “Cilvēcība nav pārdošanai” (2009. gads, Rīga); biedrības “Amadeus” projekts “Ļeigū svētki Latgolā” (2010. gads, Latgale); biedrības “Young Folks LV” projekti, Tukuma rajona Tumes pagasta un Gotlandes jauniešu īstenots projekts “Vēsturisko un kultūras zināšanu nometne” (2001. gads, Latvija); biedrības “Galaktika” īstenots projekts “Pārbaudi savas robežas vēlreiz” (2005. gads, Aizkraukle); Latvijas Neredzīgo biedrības Rīgas pilsētas organizācijas neformālo jauniešu grupas “Pozitīvs” projekts “Iespēja tev un man” (2012. gads, Rīga); biedrības “Liepājas Jaunie Vanagi” projekts, kura laikā tapa spēle “Zoss” (2010. gads, Liepāja); Saldus jauniešu domes “Es un mēs” un Rēzeknes jauniešu centra “JACis” projekti par Eiropas brīvprātīgo iespējām; organizācijas “IMKA Rīga” projekts “Padod tālāk” (2003. un 2004. gads, Latvija) u.c.

Izstādi “Mirklis” īsteno JSPA.

Izstādes kuratore: Maira Dudareva, Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja. Iekārtojums: Gints Mālderis, Daina Vītoliņa.

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru
JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību.

JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+: Jaunatne darbībā”; Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem Eurodesk, eTwinning, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”.

Papildu informācijai:
Kintija Bulava
Komunikācijas daļas vecākā referente  
Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra  
Tālr.: 67356247, e-pasts: kintija.bulava@jaunatne.gov.lv