Foto_e_smil%c4%a3is_(5)_original

Latvijas Jaunatnes padomes nacionālā konference “Kas notiek Latvijas jaunatnes organizācijās?” 7. novembrī Latvijas jauniešu galvaspilsētā 2019 - Ikšķiles un Olaines novadu apvienībā Olainē pulcēja 70 dalībnieku no visas Latvijas. Konferencē Latvijas Jaunatnes padome prezentēja tās veikto pētījumu par Latvijas jaunatnes organizācijām un dalībnieki darba grupās kopīgi meklēja risinājumus gan kā uzlabot ieguvumus no jaunatnes politikas valsts programmas, kas ir jaunatnes organizācija Latvijā, gan vai un kādas izmaiņas būtu nepieciešamas Jaunatnes likumā.

Konferenci atklāja Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, aicinot jomā vairāk pievērsties reālai darbībai un koncentrēties uz sasniedzamajiem rezultātiem kopīgi un aktīvi sadarbojoties visiem jomā iesaistītajiem, jo sevišķi jaunatnes organizācijām.

Savukārt pēc grupu darbu sesijas norisinājās paneļdiskusija, kurā piedalījās Latvijas Jaunatnes padomes prezidents Emīls Anškens, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras direktore Daina Sproģe un  Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktore Gunta Arāja. Diskusija aktualizēja jomas problēmas un dialoga trūkumu ar nozares speciālistiem, tā iezīmēja vairākus sāpīgus jautājumus, piemēram, jaunatnes darbinieku profesijas izņemšana no klasifikatora. Diskusijas laikā tika iezīmēti turpmākie virzieni jaunatnes politikas uzlabošanai valstī, kas kopīgi būs jāveic gan ministrijai, gan jomā iesaistītajiem, piemēram, izmaiņas Jaunatnes likumā, jaunatnes organizāciju saraksta uzlabošana u.c.

Konferences laikā sniegtie ierosinājumi tiks apkopoti un integrēti Latvijas Jaunatnes padomes pētījumā, kurš drīzumā būs publiski pieejams. Aicinām sekot līdzi informācijai Latvijas Jaunatnes padomes sociālo tīklu profilos un mājaslapā.

Konference tika īstenota Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2019. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros un to atbalstīja Olaines novada pašvaldība un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.