Ll_13339682_original

No 1.jūnija līdz 31.augustam Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) īsteno skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu, darba iespējas valsts līdzfinansētajās darba vietās vasaras brīvlaikā piedāvājot jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

NVA direktore Evita Simsone: „Augusts ir pēdējais skolēnu brīvlaika mēnesis, bet, neskatoties uz to, ir skolēni, kas visu šo mēnesi ir aktīvi iesaistījušies skolēnu vasaras nodarbinātības aktivitātēs, veicot dažādus darba pienākumus pieaugušo uzraudzībā. Man patiess prieks un gandarījums, jo no darba devējiem ir saņemtas atsauksmes, ka ne tikai skolēniem tiek mācītas dažādas prasmes darba vidē, bet arī skolēni sniedz interesantus priekšlikumus, kā darba procesu uzlabot, īpaši ja ir vēlme darba devējam uzrunāt jauniešus. Piemēram, vienā no muzejiem šovasar tapis skolēna apraksts ekskursijai, kas varētu interesēt jauniešus.

Kopumā darba devēji atzīst, ka jauniešu klātbūtne darba vietā ne tikai maina ikdienu un padara to dinamiskāku, bet ir arī iespēja atvaļinājumā doties darbiniekiem, kā arī apkalpot lielāku klientu skaitu.

Vēlos pateikties ikvienam vecākam, kurš ir mudinājis savu jaunieti doties pie darba devēja un izmēģināt iespēju vasarā strādāt, jo jaunieši atzīst, ka vecāki ir primārais informācijas avots par vasaras darba iespējām,  viņi iedrošina skolēnus arī darba procesā.

Šogad pirmo reizi Nodarbinātības valsts aģentūra īpašu atbalstu sniedz darba devējiem, kuri nodarbina skolēnus ar invaliditāti, un ir patiess prieks redzēt, ka jauniešiem ar invaliditāti darba vietas ir nodrošinājuši 40 darba devēji. Līdz augusta sākumam kopumā skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā iesaistījās 501 darba devējs, nodarbinot 6003 jauniešus.

Vislielākais paldies darba devējiem, kuri šogad ir bijuši īpaši atsaucīgi un uzrunājuši skolēnus, gan paši, gan ar NVA starpniecību. Apgūt un pilnveidot prasmes vasaras periodā ir īpašs izaicinājums, tādēļ paldies visiem par iesaisti un veiksmi darbos augustā.

Visvairāk jauniešu jūnijā un jūlijā veica palīgstrādnieka, pārdevēja palīga, labiekārtošanas strādnieka, virtuves darbinieka, viesmīļa, skolotāja palīga, sezonas strādnieka, lauksaimniecības strādnieka, lauksaimniecības palīgstrādnieka, apkopēja un gadījuma darbu strādnieka pienākumus.  Daudzi skolēni darba pieredzi guva tādās profesijās kā klientu apkalpošanas speciālists, pavāra palīgs, muzeja izstāžu un ekspozīciju zāles uzraugs, projektu asistents, istabenis, auklis, ēkas un teritorijas dežurants, sētnieks, lidostas pasažieru apkalpošanas aģents, noliktavas strādnieks, apstādījumu kopējs, uzkopšanas darbu meistars, klientu apkalpotājs, arhivārs, datu ievades operators u.c. Vislielāko skolēnu skaitu šīs vasaras divos mēnešos ir nodarbinājuši darba devēji “MAXIMA Latvija”, “Premier Restaurants Latvia”, “Lido”, Liepājas pašvaldības aģentūra "Nodarbinātības projekti", “VITA mārkets”, Jelgavas novada pašvaldība, Starptautiskā lidosta “Rīga”, Daugavpils reģionālā slimnīca, Balvu novada pašvaldība un Tukuma novada dome.

 

Gūt plašāku ieskatu NVA skolēnu nodarbinātības pasākuma norisē šovasar un aplūkot vairākus fotoattēlus var NVA mājaslapas sadaļā ”Aktualitātes” (http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=2&mid=2&txt=5983&from=0).