Lu_original

Vienotās uzņemšanas dati liecina, ka šogad ir vērojams stabils studētgribētāju pieaugums Latvijas Universitātes (LU) reģionālajās filiālēs. Turklāt paredzams, ka līdz ar jauno studiju programmu piedāvājumu studētgribētāju skaits turpinās pieaugt līdz pat 31. augustam, kamēr turpinās uzņemšana nepilna laika studijām Latvijas Universitātes filiālēs.

“Līdzšinējā pieredze liecina, ka lielākā uzņemšanas aktivitāte Latvijas Universitātes filiālēs reģionos parasti ir augusta mēnesī. Novados cilvēki aktīvi izmanto iespēju studēt tuvāk dzīvesvietai. Pamatuzņemšanas rezultāti apliecina interesi gan par pedagogu studiju programmām, gan sociālā darbinieka, darba aizsardzības un sporta trenera studiju programmām. Interese par studiju programmām veidojas atbilstoši reģionu vajadzībām un pārsvarā studējošie jau strādā atbilstoši izvēlētajam studiju virzienam,” skaidro LU Reģionu centra direktore Gunta Kraģe, uzsverot, ka šogad īpaši atzinīgi novērtēta iespēja iesniegt dokumentus vienotajā uzņemšanā tuvāk dzīvesvietai kādā no astoņām Latvijas pilsētām, tai skaitā, Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī.

Pērnā gada dati liecina, ka papilduzņemšanas laikā filiālēs studētgribētāju skaits pieauga teju divarpus reizes, salīdzinot ar vienotās uzņemšanas rezultātiem. Kā norāda LU Studentu servisu departamenta vadītājs Jānis Saulītis, papilduzņemšanas periods ir izteikti nozīmīgs filiālēm: “Lai arī jau vienotajā uzņemšanā šogad filiāļu rezultāts ir ievērojami augstāks, jo vietas ieguvuši par 60% vairāk studētgribētāju nekā pērn, sagaidām, ka papilduzņemšanas pienesums tik un tā būs nozīmīgs. Ja pērn studiju vietas ieguva 126 reflektanti, tad šogad vienotajā uzņemšanā tie bija jau 202 reflektanti. No pieminētā pieauguma trešdaļu veido studētgribētāji tieši jaunajās studiju programmās. Līdz ar to sagaidām, ka tieši jauno studiju programmu dēļ studentu skaits Latvijas Universitātes filiālēs turpinās pieaugt vēl līdz augusta beigām.”

Studētgribētāju skaita pieaugumu LU Absolventu kluba vadītājs Mārtiņš Brencis skaidro ar vairāku aspektu mijiedarbību, ņemot vērā ne tikai LU mērķtiecīgo modernizēšanos, attīstot LU Akadēmisko centru, bet arī īpaši izceļot stabili kvalitatīvās studiju programmas un absolventu diploma vērtību darba tirgū. “Augstākā izglītība mūsdienās nav luksusa prece, bet pašsaprotama darba tirgus prasība un personības izaugsmes nepieciešamība. Tāpēc ir svarīgi, ka Latvijas Universitātes filiāles nodrošina tik nepieciešamo pieejamību augstākās izglītības programmām Latvijas reģionos. Plašais studiju programmu piedāvājums un filiāļu tīkls ir labs pamats nākotnē arvien skaidrāk nostiprināt Latvijas Universitātes pozīcijas kā pieaugušo izglītības centram,” uzsver M. Brencis, piebilstot, ka LU Absolventu klubs ir aktīvs līdzdalībnieks LU studiju programmu novērtēšanas komisijā, sniedzot ieteikumus un uzlabojot procesu, īpaši pievēršot uzmanību attiecīgās studiju programmas mācībspēku piedāvājumam un iegūtā diploma iespējām absolvējot augstskolu.

Kopumā Latvijas Universitātē vienotajā uzņemšanā saņēmusi 16 150 studētgribētāju pieteikumus, un pirmajā prioritātē LU izvēlējušies 4062 reflektantu. Latvijas Universitātē vienotajā uzņemšanā studiju vietas ieguvuši 3122 studētgribētāji, kas ir par 385 reflektantiem jeb 14% vairāk nekā pērn, liecina Latvija.lv apkopotie dati. Tāpat stabils studētgribētāju pieaugums novērojams LU filiālēs. Ja pērn studiju vietas ieguva 126 reflektanti, tad šogad – 202 reflektanti.

 

Informāciju sagatavojusi:

Kitija Balcare, Latvijas Universitātes Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas komunikācijas vadītāja

Mob. tālr.: (+371) 29683396 | E-pasts: kitija.balcare@lu.lv  

 

Papildu informācija:

Gunta Kraģe, Latvijas Universitātes Reģionālā centra direktore

Mob. tālr. (+371) 29408743 |E-pasts: gunta.krage@lu.lv