Poster-ano-yd-02.07_original

Jauniešu organizācija “Klubs “Māja” – jaunieši vienotai Eiropai” (turpmāk Klubs “Māja”) sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju ir izveidojuši Apvienoto Nāciju Organizācijas Jauniešu delegātu programma un Latvijas jauniešu intereses Ņujorkā tiks pārstāvētas jau šī gada jūlijā, kad norisināsies ANO Augsta līmeņa politiskais forums. Par Latvijas pirmo ANO Jauniešu delegātu ir izraudzīta Kristiāna Plāte, kura ir jauniešu organizācijas Klubs “Māja” valdes vecākā un Rīgas Juridiskās augstskolas bakalaura programmas “Tiesības un diplomātija” 2. kursa studente. Kristiāna tika izvēlēta kā ANO Jauniešu delegāte, ņemot vērā viņas ieguldījumu ANO Jauniešu delegātu programmas izstrādē. Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2019. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

ANO Jauniešu delegātu programma ir ANO iniciatīva, lai veicinātu jauniešu līdzdalību savas valsts pārvaldē. ANO Jauniešu delegāts ir daļa no savas valsts delegācijas ANO rīkotajos pasākumos. Jaunieša loma valsts delegācijā ir sniegt savu redzējumu ar jaunatni saistītās jomās, palīdzēt valsts delegācijai savu iespēju un prasmju robežās, kā arī veidot sadarbību ar citu valstu Jauniešu delegātiem.

Jūnija sākumā Kristiāna devās uz Tallinu, lai iepazītos ar Igaunijas pieredzi ANO Jauniešu delegātu programmas ieviešanā, kas tika izveidota pirms gada, un iepazītos ar Igaunijas ANO Jauniešu delegātu, kā arī lai apspriestu ar Igaunijas kolēģiem sadarbības iespējas.

Šobrīd jaunieši tiek aicināti izteikt savas domas un parādīt savas zināšanas izpildot nelielu, trīs minūšu garu anketu, kas ir pieejama Klubs “Māja” mājaslapā: https://www.klubsmaja.lv/2019/06/ko-tu-zini-par-ano/. Šīs anketas rezultāti tiks apkopoti un apspriesti 2. jūlijā plkst. 18.00 pasākumā “ANO tējnīca” Klubs “Māja” birojā, Lauvas ielā 4. Visi interesanti ir aicināti pieteikties, rakstot uz e-pastu ano@klubsmaja.lv. Šī pasākuma mērķis ir apkopot jauniešu viedokli pirms ANO Augsta līmeņa politiskā foruma, kas norisināsies no 9. līdz 18. jūlijam Ņujorkā, ASV.

Tāpat ANO Jauniešu programmas ietvaros ir iecerētas vēl citas aptaujas par jauniešu zināšanām ANO jautājumos un vebināri pēc lielākajiem ANO pasākumiem – Augsta līmeņa politiskā foruma, Ģenerālās asamblejas un ECOSOC jauniešu foruma. Tiks rīkotas arī divas nacionāla līmeņa konferences jauniešiem, kur jauniešiem no visas Latvijas būs iespēja izteikt savu viedokli un diskutēt par jauniešu iespējām iesaistīties ārpolitikas veidošanā, kā arī ANO darbu, kas saistīts ar jauniešu izglītošanu un iesaisti dažādos projektos. Tā kā šis ir pirmais gads, kad Latvija piedalās ANO Jauniešu delegātu programmā, gada laikā tiks izstrādātas tālākās programmas attīstības vadlīnijas.

ANO Jauniešu delegāta aktivitātēm var sekot līdzi Klubs “Māja” sociālajos tīklos (@klubsmaja). Vēlmes iesaistīties ANO Jauniešu delegāta programmas aktivitātēs gadījumā lūdzu rakstīt uz e-pastu ano@klubsmaja.lv.

Preses relīzi sagatavojusi

Linda I. Kronberga

ano@klubsmaja.lv