Melngalvju_original

Šonedēļ, no 5. līdz 8. jūnijam, Rīgā norisināsies WorldSkills Europe organizācijas Ģenerālā asambleja, kurā 90 eksperti no 29 valstīm diskutēs par profesionālās izglītības un starptautisko profesionālās meistarības konkursu attīstību. Ģenerālā asambleja ir ikgadējs pasākums, kurš pirmo reizi notiks Rīgā, un to organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Organizācija WorldSkills Europe ir starptautiska dalībvalstu asociācija, kas iniciē un sekmē izcilības attīstību jauniešu profesionālo prasmju un kompetences jomā. Tā pozicionē un vairo sabiedrības informētību par jauniešu meistarības un augstas kvalitātes profesionālās izglītības lomu Eiropā.

Ar WorldSkills Europe atbalstu katru otro gadu kādā no Eiropas reģiona valstīm notiek konkurss EuroSkills, kuru mēdz dēvēt arī par profesiju olimpiskajām spēlēm. Tajā jaunieši no 30 valstīm uz Eiropas mēroga skatuves demonstrē savas valsts profesionālās izglītības kapacitāti un iegūtās prasmes visās tautsaimniecības nozarēs, vairāk nekā 45 profesijās. Konkurss mijas ar pasaules mēroga profesionālās meistarības konkursu WorldSkills, un veicina pasaules klases prasmju standartu ieviešanu Eiropā, ieviešot globālās ekonomikas un industriju tendences EuroSkills prasībās.

2017. gadā par WorldSkills Europe prezidenti ievēlēja VIAA direktori un SkillsLatvia vadītāju Ditu Traidās, bet organizācijas valdē D. Traidās strādā jau kopš 2014. gada. „Ģenerālajā asamblejā piedalīsies organizācijas WorldSkills Europe dalībvalstis, sadarbības partneri un ieinteresētās puses, ar kurām vēlamies pilnveidot un spēcināt savas organizācijas un EuroSkills lomu profesionālajā izglītībā, paceļot to jaunā līmenī. Strādājot kopā, vēlamies Eiropas profesionālo prasmju izcilības kustību padarīt par lielisku piemēru citām pasaules daļām,” uzsver D. Traidās.

Ģenerālā asambleja lemj par organizācijas stratēģiju un attīstību, jaunu prasmju un profesiju iekļaušanu Eiropas līmeņa jauniešu meistarības konkursos, izvēlas nākamo konkursu organizētājus, attīsta sadarbību ar Eiropas nozaru asociācijām prasmju standartu noteikšanā un nozaru ekspertu zināšanu izmantošanā, uzņem organizācijā jaunas valstis un apspriež Eiropas reģiona pozīcijas saistībā ar WorldSkills International. Asamblejā lemj arī par sadarbību ar Eiropas Komisiju un citām ārvalstu un starpvalstu institūcijām. Organizācija veido starptautiskos visu nozaru profesiju standartus jauniešiem profesionālajā izglītībā no 17 - 25 gadiem un kopīgi attīsta nozaru ekspertu zināšanas, kas sadarbībā ar uzņēmējiem veido pārbaudījumu uzdevumus konkursiem.

Skills Latvia komanda EuroSkills konkursā pirmoreiz piedalījās 2010. gadā Portugālē. Latvijas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi kopumāpiedalījušies 5 EuroSkills konkursos, gūstot atzīstamus panākumus – kopumā 5 zelta, 5 sudraba un 3 bronzas medaļas, kā arī 16 medaļas par izcilību. Pēdējā EuroSkills konkursā 2018. gadā Ungārijā Latvijas jaunieši ieguva 2 zelta medaļas modes tehnoloģijās, sudraba medaļu skatlogu noformēšanā, medaļu par izcilību web lapu izstrādāšanā un smago spēkratu apkopē un 2 medaļas par izcilību informācijas un komunikācijas tehnoloģijās.

Worldskills Europe ir 2008. gadā dibināta Worldskills International reģionālā organizācija, bet tās pirmsākumi meklējami 1946. gadā, kad Spānija izjuta kvalificēta darbaspēka trūkumu. Kā viens no risinājumiem šai problēmai bija profesionālās meistarības konkursu rīkošana, un pirmais konkurss notika jau 1950. gadā. Tajā jaunieši no uzņēmumiem visā Spānijā cīnījās par amata meistaru tituliem, pieaugušie diskutēja par inovācijām un rezultātiem, savukārt skatītāji un skolu audzēkņi klātienē iepazina profesiju daudzveidību un amatu noslēpumus.

Šī profesionālās meistarības konkursu ideja ir veiksmīgi izdzīvojusi līdz mūsdienām, un no Spānijas nacionālām sacensībām tā izaugusi līdz iespaidīgiem pasaules mēroga konkursiem, kā arī kalpojusi par ideju radīt patstāvīgi darbojošos Eiropas reģiona organizāciju un jauniešu profesionālo kompetenču izcilības konkursu Euroskills.