Daugavpils_ir_jaunatne_original

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) informē, ka dažādām institūcijām, kuras vēlas īstenot starptautiskus jaunatnes jomas projektus, 2019. gadā pieejami gandrīz 2,4 miljoni eiro (2 358 697 eiro). 17. janvārī no plkst. 10.30 līdz 16.00 viesnīcā “Bellevue Park Hotel Riga” (Slokas ielā 1, Rīgā) notiks JSPA organizēts informatīvs seminārs projektu iesniedzēju atbalstam, kurā tiks informēts par programmu “Eiropas Solidaritātes korpuss” un “Erasmus+: Jaunatne darbībā” jaunumiem.

 

Pieteikšanās semināram tiešsaistē līdz 13. janvārim (ieskaitot): https://goo.gl/forms/S336uVflb51X5orN2

 

Kā katru gadu, arī šogad “Erasmus+: Jaunatne darbībā” programmā norisināsies trīs projektu konkursi: līdz 5. februāra plkst. 13.00, līdz 30. aprīļa plkst. 13.00, kā arī līdz 1. oktobra plkst. 13.00.

2019. gads ir jau sestais gads programmas “Erasmus+” ciklā, kas kopumā ilgst no 2014. līdz 2020. gadam. Programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kas iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus.

Programmā “Erasmus+: Jaunatne darbībā” ir iespējams īstenot projektus trīs pamatdarbībās: pirmā – “Personu mobilitāte mācību nolūkos” (mobilitātes veids “Jauniešu apmaiņas” un “Jaunatnes darbinieku mobilitāte”); otrā – “Stratēģiskās partnerības jaunatnes jomā”; trešā – “Strukturētais dialogs: jauniešu un jaunatnes politikas veidotāju tikšanās”.

Pirmie projektu pieteikumi iesniedzami līdz 5. februārim

Kopējais plānotais finansējums 2019. gada pirmajā projektu konkursā ir 612 632,10 eiro:

- pamatdarbības “Personu mobilitāte mācību nolūkos” Jauniešu apmaiņas un Jaunatnes darbinieku mobilitātes projektiem kopā – 468 230,66 eiro, no kuriem 117 057,67 eiro projektiem ar ES kaimiņvalstīm;

- pamatdarbības “Stratēģiskās partnerības izglītības, apmācības un jaunatnes jomās” projektiem labās prakses apmaiņai, t.sk. Starptautisko jauniešu iniciatīvas projektiem – 106 631,18 eiro.

- pamatdarbības “Atbalsts politikas reformai” Jaunatnes dialoga projektiem – 37 770,26 eiro.

 “Erasmus+: Jaunatne darbībā” 2019. gada prioritātes

Saskaņā ar programmas “Erasmus+” vadlīnijām 2019. gadā jaunatnes jomas projektos izvirzītās prioritātes ir:

1. pamatdarbības projektos

- pievēršanās sociāli atstumtiem jauniešiem, veicinot dažādību, starpkultūru un starpreliģiju dialogu, vienotas neatkarības vērtības, iecietību un cieņu pret cilvēktiesībām, kā arī projektiem, kas uzlabo jauniešu plašsaziņas līdzekļu lietotprasmi, kritiskās domāšanas prasmes un iniciatīvas apziņu;

- jaunatnes darbinieku nodrošināšana ar iemaņām un metodēm to profesionālai attīstībai, ieskaitot digitālo darbu ar jaunatni, kas ir nepieciešamas sabiedrības kopējo pamatvērtību nodošanai grūti sasniedzamām jauniešu grupām un arī izteiktas radikalizācijas novēršanai jauniešu vidū.

Ņemot vērā kritisko situāciju Eiropā un faktu, ka jauniešu darbs, neformālās izglītības aktivitātes var būt būtiski saistīts ar bēgļu, patvēruma meklētāju un migrantu vajadzībām un/vai var paaugstināt šī jautājuma izpratni vietējā sabiedrībā, īpaša uzmanība tiks pievērsta jauniešu mobilitātes projektiem, kuros tiks iesaistīti vai atbalstīti bēgļi/patvēruma meklētāji un migranti.

2. pamatdarbības projektos

Kvalitatīva, inovatīva un atzīta darba ar jaunatni veicināšana, tostarp:

- jaunatnes darbinieku kapacitātes stiprināšana;

- jaunu, efektīvu metožu izstrāde, lai sasniegtu atstumtus jauniešus un novērstu rasismu un neiecietību jauniešu vidū;

- jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušana un nodarbinātība, īpašu uzsvaru liekot uz jauniešiem, kam draud atstumtības risks, un jauniešiem no migrantu ģimenēm;

- starpnozaru sadarbība jaunatnes darbā;

- saiknes stiprināšana starp politiku, pētniecību un praksi;

- jauniešu pārejas no skolas uz darba dzīvi atvieglošana;

- zināšanu uzlabošana par jaunatnes situāciju un politiku jaunatnes jomā;

- jaunatnes darba, neformālās un ikdienas mācīšanās atzīšana Eiropas, valstu un vietējā līmenī.

Programma „Erasmus+” sniedz iespēju darboties neformāli, veidot un īstenot projektus starptautiskā līmenī, sadarboties ar citu valstu jauniešiem, iegūt nozīmīgas prasmes un iemaņas, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā. Programmas mērķis ir veicināt Eiropas pilsonības apzināšanos un iesaistīt jauniešus Eiropas nākotnes veidošanā.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas “Erasmus+” īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra  nodrošina  programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā „Erasmus+”. Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem - www.viaa.gov.lv sadaļā „Erasmus+”.

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību.

JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+: Jaunatne darbībā”; “Eiropas Solidaritātes korpuss”; Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem Eurodesk, eTwinning, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”. Kopējā summa, kas pieejama JSPA administrēto programmu projektu īstenošanai 2019. gadā ir vairāk nekā 6 miljoni eiro.

 

Informāciju sagatavoja:

Kintija Bulava

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras

Komunikācijas daļas vecākā referente

Tālr.nr. 67356247

e-pasts: kintija.bulava@jaunatne.gov.lv