Pkc-int-konkurss-001_max_original

9. novembrī Poļu kultūras centrā (PKC) tika organizēts Latvijas un Polijas simtgadēm veltīts intelektuālais konkurss jauniešiem. Valsts neatkarības 100. gadadienas atzīmēšanas ir unikālais notikums, kad ir iespēja rīkot pasākumus, kuru mērķis ir attīstīt patriotisma jūtas, nacionālo identitāti un lepnumu par to, ka mēs esam poļi, kas dzīvo Latvijā. PKC uzaicināja uz Daugavpili jauniešus no Latvijas poļu skolām. Konkursā piedalījās piecas komandas - Rīgas Itas Kozakēvičas poļu vidusskola, Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija.

Intelektuālā spēlē bija divi posmi. Pirmajā, praktiskajā daļā, dalībnieki demonstrēja sagatavoto mājasdarbu - multimediju prezentāciju. Jaunieši stāstīja par Emīliju Plateri, Itu Kozakeviču un Romanovsku ģimeni. Otrajā daļā četrpersonu grupām bija jāpierāda zināšanas teorētiskajās sacensībās, kurās bija paredzēti 20 vēsturiskie jautājumi un uzdevumi.

Konkursa dalībniekus vērtēja kompetenta žūrija: Polijas Republikas vēstniecības Rīgā Konsulārās nodaļas pārstāvis Radoslavs Brudnickis, Latvijas Poļu Savienības priekšsēdētājs Rišards Stankevičs, intelektuālo spēļu dalībnieks Andžejs Apolionis.

Konkursa rezultāti ir sekojoši:

  1. vieta - komandai no Daugavpils (skolotājs Rišards Moravskis);
  2. vieta - komandai no Rīgas (skolotājs Henriks Vitkovskis);
  3. vieta - komandai no Rēzeknes (skolotājs Sebastians Novakovskis).

Pateicības ir komandai no Daugavpils (skolotāja Anita Perlińska) un komandai no Rēzeknes (skolotājs Sebastians Novakovskis).

Poļu kultūras centrs pateicas Polijas Republikas vēstniecībai Rīgā par finansiālu konkursa atbalstu.