Forums-sirdi-001_max_original

2018. gada 14. novembrī Daugavpilī, Vienības nama koncertzālē (Rīgas ielā 22a) plkst. 14.30 notiks Brīvības forums “Sirdī daugavpilietis”.

2018. gadā Daugavpils pilsētas dome piedalās Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciētā projektā „Brīvības ielu stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības”, ko Daugavpilī īsteno Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs.

Projekta ietvaros jau ir organizēta izstāde “Brīvības stāsti: ģimenes vēsture – Latvijas vēsture”, kuras tapšanā piedalījās paši daugavpilieši, radoši un emocionāli stāstot par Daugavpils ģimeņu dzīves līkločiem Likteņupes krastos kopš Latvijas dzimšanas līdz pat mūsdienām. Savukārt turpinājumā pilsētas skolu jaunieši tiek aicināti uz forumu „Sirdī daugavpilietis”, kurā no paaudzes paaudzei tiks izstāstīts Daugavpils stāsts.

Latvijas simtgadi svinot, Daugavpils atgriežas pie brīvības saknēm. Tā nav viegli iegūta dāvana, brīvība ir jāglabā, jāsargā, un tai jāturpinās mūsu sirdīs.

Brīvības vārdu Daugavpilī nesīs jaunveidojamais parks Slobodkā. Šī vieta pilsētā visciešāk saistīta ar Brīvības cīņām un Latvijas valstiskumu. Piemiņas vietā par godu poļu karavīriem, kuri krita, kopā ar Latvijas armiju cīnoties pret boļševikiem, aug Latvijas spēka simbols – ozoli. Teritorija ar pieminekli poļu karavīriem būs mūsu Brīvības parks. Citās pilsētās vēsturisku nozīmi ieguvušas Brīvības ielas, bet Daugavpilī aizsāksies jauns – Brīvības parka stāsts.

Neviens stāsts nevar būt noticis bez stāstītājiem. Brīvības forums „Sirdī daugavpilietis” pievērsīsies Daugavpils cilvēkiem, kuri izjutuši, novērtējuši un nodevuši nākamajām paaudzēm iekšējo, garīgo brīvību vēl no tiem laikiem, kad Latvijai nebija definētas neatkarības. Paaudžu paaudzēs ir mantots gara spēks, mērķtiecība un sapnis par brīvību. Tikai pateicoties personībām – Daugavpils mugurkaulam –, šodien esam stipri un pastāvēt spējīgi. Šīs vērtības nododam tālāk jaunajai paaudzei kopā ar centieniem vienmēr būt brīviem savu sapņu piepildīšanā.

Brīvības forums “Sirdī daugavpilietis” kļūs par noslēdzošo projekta „Brīvības ielu stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības” pasākumu Daugavpilī, paplašinot Latvijas simtgades svinību programmu mūsu pilsētā. Ieeja ar ielūgumiem.