Sark_kr_macibas_original

12. maijā, sestdien, Daugavpils 3. vidusskolas teritorijā bija sacensības pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā, kuras organizēja Sarkanā Krusta Daugavpils nodaļa. Dalībnieki bija vecāko klašu skolēni. Šāda veida pasākums pilsētā notiek jau 11. reizi, un pēdējo trīs gadu laikā sacensības kļuvušas par starptautiskajām. Šogad tajās piedalījās viesi no lietuviešu Visaginas un baltkrievu Vitebskas, kā arī Daugavpils skolu komandas.Pamatā bija zināšanas un iemaņas, kuras saņemtas speciālo ārpus stundu nodarbību laikā.

Pēc organizētāju, žūrijas komisijas pārstāvju uzrunas un ievadinstruktāžas, sacensību dalībnieki izvietojās pa stacijām. Mācību iestādes telpās un skolas pagalmā tika imitētas dažādas situācijas, kad ir nepieciešama steidzama pirmā medicīniskā palīdzība. Cietušo lomās bija Sarkanā Krusta organizācijas jaunieši, tiesneši – pieredzējuši profesionāļi – Daugavpils ātrās neatliekamās medicīniskās palīdzības stacijas darbinieki, kā arī Daugavpils Universitātes medicīnas specialitāšu pasniedzēji. Sacensību dalībnieku rīcības vērtējums tika veikts, pamatojoties uz agrāk izstrādātajiem starptautiskajiem standartiem.
Katrā stacijā skolēnus gaidīja jaunas situācijas, kad bija nepieciešama tūlītēja iejaukšanās. Apdegumi un asiņošana, sirds lēkmes un saindēšanās, šoka stāvokļi un elpas trūkuma lēkmes, lūzumi un daudz traumu pēc avārijas – bija nepieciešama tūlītēja reakcija, racionāls esošo resursu pielietojums, pareiza saziņa ar ātro palīdzību. Un visu iemaņu pielietošana, lai saglabātu cietušā dzīvību līdz brīdim, kad ierodas mediķi. Piedāvātie apstākļi bija visdažādākie: pilsēta, slēgta telpa vai pikniks dabā – visur bija jārīkojas ātri, bet bez haotiskas steigas. Bez praktiskajām prasmēm tika pārbaudītas arī zināšanas – bija nepieciešams atbildēt uz speciālā testa jautājumiem.
Tādi pasākumi ne tikai palīdz pārbaudīt prasmes, zināšanas un iemaņas, bet arī tās nostiprina. Vērojot jauniešu rīcību, saproti, ka ekstremālā situācijā viņi steigsies pirmie sniegt palīdzību bez minstināšanās. Pirmo vietu šogad ieņēma 10. vidusskola, bet kopā sacensībās piedalījās 11 komandas.
Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.