20180418_140440_original

Cēsīs aizvadīti biedrības “Jaunatnes līderu koalīcijas” rīkotie semināri “Jauniešu migrācija. Izaicinājumi un ieguvumi darba ar jaunatni attīstībai”, kuros kopā tikās darbā ar jaunatni iesaistītās personas pašvaldībās, nevalstisko organizāciju, pašvaldību institūciju un izglītības iestāžu pārstāvji un jauniešu līderi, kas ikdienā strādā jaunatnes un/vai migrācijas jomā un paši jaunieši.

Pirmajā seminārā dienā tā dalībnieki nostiprināja savas zināšanas migrācijas jomas terminoloģijā, pētīja savas pārstāvētās pašvaldības statistikas datus, lai apzinātu jauniešu migrācijas tendences un rastu priekšstatu par situāciju valstī kopumā. Uzmanība tika pievērsta arī iekšējās migrācijas iemesliem, pašvaldību ieguvumiem un zaudējumiem tās rezultātā, starpinstitūciju sadarbības jautājumiem un labās prakses piemēriem, kā “nepazaudēt” jaunieti, kad tas kādu sev aktuālu iemeslu dēļ izlemj mainīt savu dzīvesvietu.

Otrajā seminārā tika runāts par ārējo migrāciju – diasporu pārstāvju ikdienu, imigrāciju un kā imigranti jūtas Latvijā, un remigrācijas jautājumiem. Paralēli semināru dalībnieki tika iepazīstināti ar projektā “Baltic youth research(ers) up-graded: long term impact on youth field” sagatavotajiem ēnu ziņojumiem jauniešu migrācijas jomā un iepazinās ar pēdējos gados migrācijas jautājumiem veltītiem pētījumiem, kas tapuši Latvijā. Tāpat tika aplūkoti esošie piemēri izzinātas starptautiskās sadarbības iespējas.

Semināra dalībnieki vienojās par priekšlikumiem, kuru īstenošanā var piedalīties paši vai aicināt līdzdarboties kādas citas pašvaldību un valsts institūcijas un nevalstiskās organizācijas Latvijā un ārpus Latvijas. Priekšlikumi tika sagatavoti gan iekšējās, gan ārējās migrācijas kontekstā:

Jaunatnes darbiniekiem organizēt pieredzes stāstu pasākumus (dzīvā bibliotēka), lai iepazīstinātu jauniešus ar remigrantu reālo dzīves pieredzi aizbraucot, veiksmes un neveiksmes stāstiem, veidotu kontaktus ar konkrētu personību.

Jaunatnes darbiniekiem organizēt piederību veicinošus pasākumus remigrantiem, lai  veicinātu  piederības sajūtu, tradīciju un valodas  apgūšanu un kultūras apzināšanu, piemēram nometnes vietējiem jauniešiem un emigrējušiem jauniešiem.

Jaunatnes darbiniekiem uzrunāt katru jaunieti individuāli, lai veicinātu personīgo kontaktu un akcentētu katra jaunieša svarīgumu savā pašvaldībā un īstenot atbalsta programmas, lai veicinātu jauniešu piederību savam novadam un valstij.

Jaunatnes darbiniekiem atbalstīt jauniešu iesaistīšanos “Erasmus+: Jaunatne” programmā (jauniešu apmaiņas projekti, Eiropas brīvprātīgais darbs), lai veicinātu jauniešos izpratni par dažādām kultūrām un iegūtu informāciju par dzīvi citās Eiropas un pasaules valstīs.

Jaunatnes darbiniekiem organizēt uz neformālās izglītības pamatprincipiem balstītus pasākumus (apmācības, seminārus, forumus, u.c.) jauniešiem par toleranci, emocionālo inteliģenci, starpkultūru komunikāciju ar mērķi mazināt aizspriedumus un stereotipus vietējā sabiedrībā.

Jaunatnes darbiniekiem sadarbībā ar pašvaldību veidot dialoga platformu, kultūras pasākumus, valodas kursus specifiski jauniešu auditorijai, lai veidotu starpkultūru dialogu, izpratni par dažādām kultūrām jauniešu vidū, kas dzīvo Latvijā.

Pašvaldībām izveidot un īstenot atbalsta programmu, kuras ietvaros novad iedzīvotāji  īstermiņā uzņem ārpus Latvijas dzīvojošos jauniešus, lai stiprinātu piederības sajūtu savam novadam un veicinātu vēlmi atgriezties Latvijā un sadarbībā ar Eiropas Latviešu Apvienību popularizē šādas programmas emigrantu vidū.

Pašvaldībās izveidot mentoru programmas jauniešiem, lai atbalstītu jauniešus ikdienā informācijas iegūšanā un dzīves prasmju apgūšanā.

Pašvaldībām sadarbībā ar uzņēmējiem veidot prakses vietas jauniešiem\ jaunajiem speciālistiem, lai savlaicīgi jaunieši iegūtu darba pieredzi, iepazītu vietējos uzņēmums ar mērķi veicināt jauniešu atgriešanos pēc studijām  savā pašvaldībā.

Pašvaldībās veidot jauniešu inkubatorus, lai atbalstītu jauniešus karjeras izvēlē un atbalstītu jauniešu iniciatīvas sava biznesa veidošanā, apzināties nenoklātās biznesa  nišas.

Pašvaldībām (pašvaldību mērogā) un valsts institūcijām (kā valsts politiku) izveidot modeli nodokļu atvieglojumiem jaunajiem uzņēmējiem (uzņēmumiem) tā pirmajos darbības gados.

Kultūras ministrijai atbalsta programmās iekļaut projektus jaunatnes darbinieku izglītošanai par darbu ar remigrējušiem jauniešiem un pasākumu īstenošanai, lai jaunatnes darbinieki iekļautu remigrantus savos pasākumos.

Eiropas Latviešu Apvienībai sadarbībā ar pašvaldībām veidot un uzturēt publiski pieejamu kalendāru, kurā iekļauti lielākie Latvijas un pašvaldību plānotie tradicionālie pasākumi ( piem. Pilsētu svētki, Jūras svētki, tradicionāli novadu tematiskie festivāli), lai veicinātu jauniešu vēlmi biežāk apmeklēt Latviju un laicīgi plānotu savu laiku Latvijas apmeklējumam.

 

Semināri īstenoti projekta “Baltic youth research(ers) up-graded: long term impact on youth field" (2016-2-LT02-KA205-004814), ko finansē Eiropas Savienības neformālās izglītības programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, ietvaros. Projektu īsteno biedrība “Jaunatnes līderu koalīcija” sadarbībā ar partneriem no Lietuvas un Polijas ar mērķi attīstīt starpnozaru sadarbību jaunatnes migrācijas jomā un sekmēt darbu ar jaunatni vietējā, nacionālā un starptautiskā mērogā.

Tuvākajā laikā visi interesenti tiks aicināts pieteikties starptautiskajai projekta noslēguma konferencei, kas notiks 13.-14. septembrī, Viļņā, Lietuvā.

Jebkura pašvaldība, valsts institūcija un nevalstiskā organizācija tiek aicināta uz sadarbību jauniešu migrācijas jautājumu aktualizēšanā un risināšanā Latvijā un ārpus tās.

Papildus informācija rakstot uz proj@inbox.lv vai zvanot pa tālr.nr. 29209607.