Asinis_011_original

Ja vēlies palīdzēt un pasniegt palīdzības roku nelaimē nonākušajam, tad šī ir Tava iespēja! Nāc uz Daugavpils Reģionālo slimnīcas Centrālo poliklīniku, Viestura ielā 5 (3.-4. stāvā kreisajā ēkas pusē) un ziedo savas asinis, jo viena ziedotā asins deva spēj palīdzēt trīs cilvēkiem. Pirms došanās uz slimnīcu, pieraksties, zvanot pa tālruni 65405323 (nodaļas reģistratūra) un līdzi neaizmirsti paņemt pasi vai ID, kā arī bankas konta numuru.

Kādam ir jābūt donoram?

Cilvēkam, kurš plāno būt asins donors, jājūtas veselam un jābūt labā omā, jābūt 18-65 gadus vecam un svars nedrīkst būt mazāks par 50 kg, pirms tam jābūt ieturētai veselīgai maltītei. Pirms procedūras ir jāuzņem šķidrums.

Kas jāievēro donoram, pirms asins nodošanas?

Dienu pirms procedūras nedrīkst ēst ceptu, treknu, asu ēdienu, aizliegts lietot alkoholu, smēķēt, kā arī lietot medikamentus. Pirms asins nodošanas ārsti izmeklēs, izvērtēs donora veselības stāvokli un noteiks asins grupu. Cilvēkam ir jābūt godīgam un jābrīdina ārsts par veselības problēmām, lai nepakļautu slimnieku saslimšanas riskam. Katrs donors paraksta līgumu, ar kuru apņemas pats interesēties par savām analīzēm – analīžu rezultāti ir konfidenciāla informācija un tiks glabāta Valsts Asins donoru centra datu bāzē.

Kas jāievēro donoram, pēc asins nodošanas?

Pēc asins nodošanas lielākā daļa donoru jūtas labi, reti gadās, kad donors noģībst vai viņam sākas muskuļu spazmas. Pēc procedūras 15 minūtes ir jāatpūšas, asins nodošanas dienā nedrīkst strādāt fizisku darbu, pirmreizējiem donoriem pēc procedūras nav ieteicams vadīt automašīnu. Pusstundu pēc asins nodošanas nedrīkst smēķēt.

Kādi ir Tavi ieguvumi, ziedojot asinis?

Asins ziedošana donora veselībai nekaitē, tā stimulē asinsrites sistēmu organismā, atjauno asins sastāvu un uzlabo pašsajūtu. Asins donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām slimībām. Asins ziedošana dod iespēju uzzināt savu pulsu, asinsspiedienu un hemoglobīna līmeni, kā arī saņemt analīžu rezultātus, pirms tam pabrīdinot donoru reģistratoru.

Ko gūst asins donors?

Pirmām kārtām asins donors gūst morālu gandarījumu, par to, ka ir palīdzējis slimniekiem. Pēc pieprasījuma var gūt izziņu par asins testēšanas rezultātiem. Asins donors saņem uzkodu komplektu un kompensāciju zaudētā asins apjoma kompensēšanai – 4,27 €. Tiek saņemta arī izziņa par asins nodošanu, kuru iesniedzot darba devējam, var saņemt apmaksātu brīvdienu. Ja asinis tiek ziedotas trīs vai vairāk reizes gadā, donors saņem Donora privilēģijas karti, kura dod iespēju saņemt dažādas atlaides. ( Par tām sīkāk - https://www.vadc.lv/donoriem/privilegiju-karte)

Lai saņemtu palīdzību no līdzcilvēkiem, tā ir arī jādāvā citiem, tāpēc palīdzēsim viens otram un gūsim gandarījumu par padarīto!

Vairāk informācijas: https://www.vadc.lv/lvhttp://www.slimnica.daugavpils.lv/asins-dienests;

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas domes

Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa