Deinstitualizacija_original

Labklājības ministrija kopā ar Latvijas plānošanas reģioniem un pašvaldībām visā Latvijā īsteno projektu, kura ietvaros ar ES fondu finansējuma atbalstu pašvaldības varēs radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā.

Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

Tādējādi projekta ietvaros Latvijā notiks deinstitucionalizācija - lielie institucionālās aprūpes centri tiks aizstāti ar sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem un ģimeniskai videi pietuvinātiem pakalpojumiem.

Eiropas Sociālā fonda (turpmāk - ESF) pasākumu īsteno sinerģijā ar Eiropas reģionālās attīstības fonda ( turpmāk – ERAF) pasākumu. Līdz ar to ERAF pasākuma īstenošanā ir jāievēro gan ERAF pasākuma īstenošanu regulējošie:

-2016.gada 20.decembra Ministru kabineta noteikumu Nr.871 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.1.specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā” 9.3.1.1.pasākuma “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi”,

-gan ESF pasākuma īstenošanu regulējošie 2015.gada 16.jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr.313 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.2.2.specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem” 9.2.2.1.pasākuma “Deinstitucionalizācija” īstenošanas noteikumi”.

Projekts noris līdz 2022.gadam.

Projekta finansējums:

ERAF finansējums 85 % euro 893 350.00

Pašvaldības līdzfinansējums 15% euro 157 650.00

Kopā: euro 1 051 000.00

Eiropas Sociālā fonda līdzfinansēto deinstitucionalizācijas projektu īstenošanā šobrīd norit plānošanas reģionu deinstitucionalizācijas plānu izstrāde. Plānu izstrādi saskaņā ar iepirkumu veic SIA ‘‘Dynamic University’’. Deinstitucionalizācijas plānu saskaņošana jāpabeidz līdz 31.12.2017.

Projekta rezultātā plānots izveidot jaunus pakalpojumus: Atelpas brīža pakalpojums, Dienas aprūpes centra pakalpojums bērniem ar FT, Jauniešu māja, 3x8 ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums un pilnveidot materiāli tehnisko nodrošinājumu esošajās specializētajās darbnīcas.

Īstenojot ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma nodrošināšanu plānots jauniešu mājas izveidei labiekārtot dzīvokļus jauniešiem.

3x8 ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma īstenošanai plānots izmantot ēku Komendanta ielā -3.

Personām ar garīga rakstura traucējumiem plānots pilnveidot Dienas aprūpes centra personām ar garīga rakstura traucējumiem (Arhitektu ielā 21) materiāltehnisko nodrošinājumu un specializēto darbnīcu pakalpojuma klāsta palielināšanu. Nodrošināt vides pieejamības risinājumus- plānota teritorijas labiekārtošana, sajūtu takas, sporta laukuma un mākslas paviljona izveide. Kā arī pakalpojuma paplašināšanai personām ar garīga rakstura traucējumiem plānots palielināt grupu dzīvokļu pakalpojumu, šim nolūkam izmantojot pašvaldības dzīvojamo fondu.