111_original

Ar krāšņu dalībnieku parādi un paraugdemonstrējumiem Daugavpils cietoksnī sestdien, 15. jūlijā, sākās 3. Starptautiskais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls „Dinaburg 1812”. Cietokšņa pārvaldnieka vadībā festivāla dalībnieku kolonna devās no Aleksandra vārtiem līdz laukumam pie Marka Rotko mākslas centra, kur norisinājās festivāla svinīgā atklāšana. Kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls pulcēja aptuveni 100 dalībniekus, kas pārstāvēja 13 klubus no dažādām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas, Lielbritānijas. Pirmo reizi pasākumā piedalījās Ukrainas pārstāvji – „Kara vēstures cienītāju klubs”.

Festivāla dalībniekus un apmeklētājus uzrunāja pilsētas domes deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva.

Kamēr karavīri gatavojās kaujai, pilsētas iedzīvotāji un festivāla viesi apmeklēja koncertus, amatnieku, mājražotāju un krāmu tirdziņu, ielu kafejnīcas, bērni izmēģināja dažādas atrakcijas. Daudzi labprāt pielaikoja tālaika tērpus un fotografējās.

Šodien klubu dalībnieki daļu  no formastērpiem iegādājas, daļu izgatavo paši. Vēstures avoti liecina, ka toreiz 1812.gadā Francijas armijai formastērpi un munīcija tika ražota rūpnieciski, bet krievu armijā karavīriem  nācās tikt galā pašu spēkiem. No izsniegtajiem materiāliem ar rokām tika šūta uniforma, lietas lodes.

Festivāls bija veltīts kaujai starp Napoleona un Krievijas impērijas armijas vienībām 1812. gada jūlijā, kad Franču karaspēks maršala Nikolā Udino vadībā uzbruka no Kalkūnu puses, un četras dienas vēl nepabeigtā Dinaburgas cietokšņa garnizons drošsirdīgi cīnījās pret milzīgo pretinieka pārsvaru: 28 000 karavīru franču pusē un ne vairāk kā 5000 cietokšņa aizsargu. Šis kaujas rekonstrukcija  kļuva par dienas centrālo notikumu.

Franči sūtīja kaujā par cietoksni arvien jaunus papildspēkus, uzbrukumi sekoja cits citam. Katru atvairīto uzbrukumu publika, kas vēroja notiekošo, uzņēma ar prieka saucieniem. Kaujas ainas tika iemūžinātas gleznās.

Franču karaspēka centieni ieņemt Dinaburgas cietoksni cieta neveiksmi.

Pateicības no komandanta un organizatoriem saņēma visi kara vēstures rekonstrukcijas dalībnieki.

Svinības turpinājās Cietokšņa dārzā, kur notika Ļeva Tolstoja romāna „Karš un miers” galvenajai varonei Natašai Rostovai veltītā balle ampīra stilā. Šim stilam raksturīgos apģērbos tērptie dalībnieki griezās dejā. Sievietes bija tērpušās īpaši izsmalcinātās un elegantās kleitās.

Vēlā vakarā notika koncerti un priekšnesumi. Otrā festivāla diena, 16. jūlijs, bija veltīta ģimenei un sportam. Dienas garumā norisinājās sacensības dažādos sporta veidos, spēkavīru šovs, koncertu sniedza festivāla īpašais viesis Miks Dukurs. Pasākumu organizēja Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra, Kultūras pārvalde un Sporta un jaunatnes departaments.