111_original

Gatavojoties30.aprīļa BigBank Skrien Latvija Daugavpils pusmaratonamDaugavpilī notika seminārs par un ap skriešanu. 19.aprīlī Daugavpils Universitātē notika Sporta un jaunatnes departamenta sadarbībā ar Attīstības departamentu un Daugavpils Universitātes Sporta katedru organizēts seminārs par skriešanu, kustīgu dzīvesveidu un veselību kopumā. Savā pieredzē dalījās gan profesionāli sportisti un treneri, gan amatieri un fizioterapeits.

Kopumā semināra laikā tika izskatītas 6 tēmas:

1.Sports un sirds veselība.Tēmu izklāstīja Sporta medicīnas centra fizioterapeits Andris Gorskis. Dažas atziņas no tēmas: Sports palīdz novērst Alcheimera slimību; Ārstnieciskā vingrošana palīdz atbrīvoties no sāpēm mugurā; Uzlabojas glikozes līmenis un insulīna jūtība; Tiek ietekmēti koagulācijas procesi veicinot fibrinolīzi un līdz ar to samazinot trombocītu reaktivitāti un lokālas trombozes risku; Samazinās asinsspiediens; Samazinās sistēmiskais iekaisums – samazinās C reaktīva proteīna līmenis.

2.Personīgā pieredze un sagatavošanās skriešanai. Pieredzē dalijās Jānis Kolužs, Daugavpilietis, maratonists. 4 gadus atpakaļ Jānis uzsāka treniņus skriešanā ar programmu „No dīvāna līdz 5km” un jau pēc 2 gadiem skrēja Ņujorkas maratonu.

Jānis Kolužs, gatavojoties Daugavpils pusmaratonam,  vada atvērtos treniņus Daugavpilī, ceturdienās plkst.19:00 Vienības laukumā un svētdienās plkst.17:00 Stropu aktīvās atpūtas trasē.

3.Fiziskās aktivitātes veselībai un sportam.Ar savām zināšanām dalījās Larisa Silova, Starptautiskās Nūjošanas federācijas sertificēta nūjošanas trenere. Kopumā par tēmu: Sports lieliski cīnās ar lieko svaru; Aktīva kustēšanās mazina depresijas simptomus; Fiziski aktīvi cilvēki var ātrāk tikt galā ar stresa hormoniem.

4.Motivācija un personīgā pieredze.Motivācija ir ļoti svarīga lieta atzina Pasaules čempiona ultratriatlonā uzvarētājs  Anatolijs Levša. Anatolijs atzina, ka katram ir sava motivācija un katram ir jāsameklē sava motivācija cīņā un ceļā uz sasniegumiem un uzvarām.

5.Pareizs uzturs un sports.Ar savu pieredzi dalijās Arnis Rumbenieks, soļotājs, RIO olimpisko spēļu dalībnieks, Londonas olimpisko spēļu dalībnieks. Arnis izklāstija kā pareizi un labāk ēst gatavojoties sacensībām, ko ēst pirms un pēc treniņa.

6.Pareiza apavu un apģērba izvēle sportojot.Svarīga lieta sportistiem un aktīva dzīvesveida piekritējiem ir ne tikai pareizs uzturs, bet arī apģērbs un apavi. Arnis Ozoliņš, NIKE run club galvenais treneris, ne itkai izklāstīja tēmu, bet arī parādīja ar ko un kā atšķiras apavi un apģērbs skrējējiem un citu sporta veidu piekritējiem.

Pēc semināra teorētiskās daļas notika praktiskā nodarbība. Kopā ar treneriem Arni Ozoliņu un Arni Rumbenieku tika noskrieti 3km, iesildīti un atsildīti muskuļi.

Kopumā seminārā piedalijās studenti, treneri, sportisti un aktīva dzīvesveida piekritēji.



Informāciju sagatavoja:

Sporta un jaunatnes departamenta

Sporta pasākumu organizatore

Inese Kaļiņina