111_original

Kāpēc sabiedriskajai organizācijai ir nepieciešama licence? Uz šo un daudziem citiem jautājumiem sabiedrisko organizāciju pārstāvji saņēma atbildes pilsētas domes rīkotajā seminārā. Tika aplūkoti divi svarīgi jautājumi: mācību programmu licencēšana un sabiedriskā labuma statusa iegūšana.

Daugavpilī šodien darbojas vairāk nekā 620 nevalstiskās organizācijas. Tās apvieno dažāda vecuma cilvēkus, kuri aizraujas ar vēsturi, sportu, mūziku un daudzām citām lietām. Turklāt diezgan bieži biedrība sāk mācīt pilsētniekiem kādas iemaņas. Piemēram, uzaicina treneri, lai rīkotu sporta nodarbības, vai apgūst piegriešanas un šūšanas, dārzkopības, ģitārspēles pamatus. Saskaņā ar likumu jebkurai mācību programmai ir jābūt licencētai.

Tas ir būtiski ne tikai daudzajām sporta sekcijām, kas darbojas mūsu pilsētā. Piemēram, biedrība „Novo drom” projekta ietvaros iegādājās šūšanas iekārtas un organizēja čigānu jaunatnei darba tirgū ļoti pieprasītas profesijas apgūšanu. Nodarbības norit ļoti veiksmīgi, un ekspertu komisija atzina, ka šī pieredze ir ļoti noderīga visai valstij. Tas, ka nodarbības ir licencētas, ne tikai garantē nodarbību augstu līmeni, bet arī ļauj vecākiem atgriezt daļu no bērnu apmācībai iztērētās naudas.

Sporta sekciju un pulciņu vadītāji (ja mācību programma nepārsniedz 160 stundas) var saņemt licenci pašvaldībā. Šim nolūkam ir jāiesniedz dokumentu pakete izskatīšanai speciālā komisijā. Ja nodarbības bērniem ir bez maksas vai pieteikumu iesniedz organizācija ar sabiedriskā labuma statusu, tad licence tiek izsniegta bez maksas. Ja tās ir maksas nodarbības, tad sabiedriskajai organizācijai licence izmaksās 10 eiro. Interese par šādiem semināriem ir diezgan liela, tāpēc tie tiks rīkoti arī turpmāk.

Dome rīko seminārus sabiedriskajām organizācijām