111_original

7. un 8. aprīlī Daugavpils ledus halle bija ļaužu pārpilna. Lielās hokeja fanu intereses iemesls bija Latvijas un Baltkrievijas valstsvienību pārbaudes spēles, kas norisinājās Euro Hockey Challange turnīra ietvaros pirms maijā gaidāmā 2017. gada Pasaules čempionāta hokejā. Iepriekš Daugavpils nekad nebija uzņēmusi tik augsta līmeņa sacensību dalībniekus. Tāpēc nebija pārsteigums, ka katru spēli apmeklēja liels skaits skatītāju – vairāk nekā 2000 cilvēku, un tās izvērtās aizraujošos un azartiskos hokeja svētkos.

Izvēloties pārbaudes spēļu rīkošanas vietu, Latvijas Hokeja federācija ņēma vērā vairākus apstākļus: kvalitatīvs ledus segums, ledus laukuma lielums (tas atbilst olimpiskajam izmēram), Daugavpils tuvums Baltkrievijas robežai, kā arī iespēja popularizēt hokeju reģionā.

Lielu popularitāti hokejs ieguva pēc Daugavpils ledus halles atklāšanas 1999. gadā. Pašlaik Daugavpils bērnu un jaunatnes sporta skolas hokeja nodaļā ir 150 audzēkņi četrās pusaudžu un jauniešu komandās. Latvijas čempionātos komandas vairākkārt ir sasniegušas labus rezultātus. No pieciem treneriem trīs pārstāv komandu „Daugavpils/LDZ Cargo”. Jaunajiem sportistiem tikšanās ar Latvijas valstsvienības spēlētājiem un treneri, kanādiešu speciālistu Bobu Hārtliju bija īsta dāvana. Viņš jauniešiem novadīja meistarklasi, kurā piedalījās arī Latvijas valstsvienības kandidāts, Daugavpils hokeja audzēknis Kirils Galoha

Jauniešu uzmanību viņš vērsa uz tām īpašībām, kas ir nepieciešamas, lai gūtu uzvaru: ir jābūt stipram, jāmīl hokejs, jādomā par to un jādzīvo hokejam. Biedrība „Hokeja klubs Daugavpils” cieši sadarbojas ar bērnu un jaunatnes sporta skolas hokeja nodaļu, palīdz tās audzēkņiem, jo tieši viņi veido komandas „Daugavpils/LDZ Cargo” rezervi. Komanda vinnēja Latvijas Pirmās līgas regulāro čempionātu, un tās mērķis ir iekļūt Augstākajā līgā, kam ir visas iespējas. Pašlaik notiek aktīvas pārrunas, lai atrisinātu finansiālos jautājumus.

Pašlaik Daugavpils komandai ir svarīgi veiksmīgi aizvadīt play-off sēriju un iegūt tiesības piedalīties Augstākajā līgā. Tādā gadījumā Latvijas dzelzceļš ir gatavs finansiāli atbalstīt mūsu komandu, ja tam piekritīs Federācija. Šāda vienošanās  panākta Daugavpils mēram Jānim Lāčplēsim tiekoties ar Latvijas dzelzceļa vadību.

Euro Challange turnīra divās spēlēs pirmo maču vinnēja Latvijas valstsvienība (1:0), savukārt otrajā piekāpās Baltkrievijas izlasei ar rezultātu 0:3. Tomēr, neatkarīgi no rezultātiem, organizatoriem izdevās sasniegt galveno mērķi – atvest uz Daugavpili lielo hokeju un veicināt interesi par šo sporta veidu. Atliek vien cerēt, ka hokeja cienītājiem vēl būs daudz iespēju kļūt par lieciniekiem profesionālo komandu cīņai uz ledus. 

Daugavpilī pirmo reizi norisinājās „lielā” hokeja spēles: uz ko tiekties vietējai komandai