Img_0513_original

Escape room– ir kvests realitātē. Tā pirmsākums meklējams 2006.gadā, kur šāda veida izklaide strauji ieguva popularitāti ASV, Japānā, Taivānā, Kanādā un Izraēlā.Escape roomir intelektuāla izklaide komandām (2-5 cilvēki). Spēles sākumā Jūs ar savu ģimeni, draugiem vai kolēģiem tiekat ieslēgti telpās, no kurām jums 60 minūšu laikā ir jātiek ārā. Lai to paveiktu, ir jāliek lietā spējas tikt galā ar dažādiem loģiskiem uzdevumiem, veiklība un prasmes darboties komandā laika deficīta un paaugstināta adrenalīna apstākļos. Ja nespēsiet iekļauties paredzētajā laikā – jūs izlaidīs, bet, lai tiktu ar visiem uzdevumiem līdz galam, nāksies mēģināt vēlreiz.

Uzsākt savu biznesu Daugavpilieti Jeļenu iedvesmoja viņas vīrs. Interesanti ir tas, ka nevienam no viņiem nebija pieredzes uzņēmējdarbībā, taču, kā izrādījās, tas nebija šķērslis. „Mūsu motivācija – lielais, gaišais mērķis dzīvē, kura sasniegšanai mums ar vīru ir pietiekoši jānopelna,” stāsta Jeļena, „savukārt kā līdzeklis mērķa sasniegšanai bija vēlme izmēģināt sevi uzņēmējdarbībā, uzzināt, kā iesākt biznesu no nulles, kā arī doma par to, ka mūsu pilsētā trūkst tādas vietas, kur var iegrimt pasaulē ar alternatīvu realitāti un aiziet no ierastās komforta zonas, līdz ar ko iepazīt sevi labāk.”

Jeļena stāsta, kā tas notika – soli pa solim:

1. Protams,sākām ar vēlmi kaut ko radīt.

2. Vēlāk sekojaideju meklējumijeb prāta vētra (brainstorm). Izvēloties ideju, mēs tai noticējām.

3. Pēc tam sākāmlasīt grāmatas. Bija sameklētas daudzas grāmatas ar teorētisko informāciju par to, kā atvērt savu biznesu, bet tā nedeva pilnu skaidrību nākamajām darbībām. Kad sākām iegūtās zināšanas pielietot praksē, viss kļuva daudz skaidrāks.

4. Sākumā mēs, protams, izdomājāmfirmas nosaukumu, kā arīkvesta tēmuunsižetu.

5. Vēlāk atradāmtelpas, izskatot vairākus piedāvājumus. Parakstījām īres līgumu, piereģistrējām juridisko adresi, uzsākām remontu telpās, atvērām firmu, izdomājām, kāds nodokļu maksātāja statuss mūsu gadījumā ir piemērotākais un reģistrējām mūsu darbību VID.

6. Paralēli visam, izveidojāmlogotipuunreklāmas izkārtni, kas atrodas uz ēkas fasādes, protams, to nācās saskaņot ar pilsētas mākslinieku.

„Sākumā šķita, ka viss ies raiti, tomēr procesa laikā radās arvien jauni neparedzēti sīkumi, ar kuriem bija jātiek galā,” atceras jauniete, „līdz ar to, arī laika ziņā viss nenotika tik ātri, kā bija plānots. Katru dienu mēs darbojāmies pēc plāna, un vakarā sastādījām darāmo darbu sarakstu nākamai dienai. Un tā katru dienu.”

Septiņu mēnešu laikā jaunie uzņēmēji cītīgi strādāja, lai īstenotu iecerēto, taču atzīst, ka bez tuvāko cilvēku atbalsta nekas neizdotos – vecāki palīdzēja veikt remontdarbus un veidoja dekorācijas, draugi savukārt palīdzēja gan morāli, gan fiziski, izpalīdzot griestu apmetuma noņemšanā. Galvenais ir ticība saviem spēkiem. „Nav viegli, kad maz kas tic tavai idejai, bet ir labi, kad ir tie, kas atbalsta. Mūsu gadījumā lielākā daļa izturējās skeptiski, tāpēc mums pietika vienam otru – mēs ticējām, ka viss izdosies, patika tas, ko darījām, ieguldījām tajā labas jūtas un viss attaisnojās. Un, kad viss beidzās, skeptiķi priecājās, ka kļūdījās.”

Neskatoties uz to, ka Rīgā Escape room tipa izklaide ir diezgan pieprasīta, Daugavpils iedzīvotāju vidū šāda brīvā laika pavadīšanas iespēja nebija populāra. Bet tikai līdz pirmajam apmeklētājam. „Sākumā cilvēki bija ļoti piesardzīgi, tāpēc, ka nezināja kas tas ir, bet laika gaitā apmeklētāju skaits pieauga. Līdz ar ko šobrīd mūsu Daugavpils kvest-istabu ir apmeklējuši aptuveni 800 cilvēku.”

Pašlaik Jeļena un viņas komanda ir apņēmības pilni turpināt iesākto, attīstīties, pilnveidoties un drīzumā piedāvās jaunus kvestus. „Tagad, kad ir gūta nepieciešamā pieredze, ir skaidrāks redzējums par to, kas jāņem vērā, veidojot kvest-istabu, un mūsu mērķis – izveidot jaunu, vēl labāku nekā iepriekšējo, jo protams, cilvēki mēģinās salīdzināt istabas savā starpā.” Veidojot savu biznesu, liela uzmanība ir jāpievērš kvalitātei, lai cilvēkiem vienmēr gribētos atgriezties un izmantot jau pārbaudīto pakalpojumu.

Visiem Daugavpils jauniešiem jaunie uzņēmēji uzstājīgi iesaka ticēt savai idejai. „Atrodiet kādu, kas būs ar jums uz viena viļņa, un rīkojieties! Necentieties visu izdarīt paši – neviens nav universāls, katrā jomā ir savi speciālisti. Vērsieties pie pārbaudītiem sava darba meistariem un nebaidieties riskēt. Ja gadījumā kaut kas neizdodas, jūs varat zaudēt kaut kādas finanses, bet tik un tā iegūsiet ko nenovērtējamu – pieredzi. Pieredze – tas ir jūsu panākumu pamats. Vēlam jums veiksmi un drosmi!”


Informāciju sagatavoja:

Sporta un jaunatnes departamenta

Jaunatnes nodaļa

27096500