1111_original

1. Līdz 27. janvārim organizācijas, biedrības un nodibinājumi aicināti iesniegt projektus Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas „Latvijai – 100” konkursam un saņemt finansējumu Latvijas valsts simtgades svinību pasākumiem. Mērķprogramma veidota, lai nodrošinātu Latvijas valsts simtgades svinību daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras pasākumu un norišu sagatavošanu un īstenošanu, prioritāri atbalstot norises bērnu un jauniešu iesaistei. Projekts jāiesniedz arī elektroniski.

2. Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” izsludinājis konkursu apbalvojumam „Laiks Ziedonim”. Fonds balvu iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau ceturto gadu tiek meklētas katra pretendenta personībās. Tā iriespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti. Līdz šim apbalvojumu saņēmuši 15 laureāti no daţādiem Latvijas novadiem. Apbalvojumu atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.

Līdz 24. februārim piesakiet pretendentus apbalvojumam „Laiks Ziedonim” piecās nominācijās Zinātne „Taureņu uzbrukums”,  Novadpētniecība „Kedas”, Tautsaimniecība „Zemi es mācos”,  Bērni un jaunieši “Rabarbers”,  Dzīve literatūrā “Bize”. http://www.laiksziedonim.lv/

 

3. Top dāvana Latvijai simtgadē – 1836 km garo Latvijas robežu atdzīvinot tūrisma ceļā. Projekts ir uzsākts 2014. gadā un sākot ar 2016.gada 14.maiju, projekta ideja tiks ieskandināta visos Latvijas pierobežas novados.

Projekta mērķis ir izveidot vienojošu 1836 km garu tūrisma ceļu apkārt Latvijai, pa kuru to apiet, apbraukt vai aplidot. Mēs iepazīsim un izzināsim Latvijas kultūrvēsturiskās vērtības, izveidosim ceļošanas infrastruktūru ar naktsmītnēm, izklaides un atpūtas vietām, tādējādi veicinot cilvēku fizisko, emocionālo un garīgo labklājību, un stiprinot vienotību iedzīvotāju starpā, kā arī izveidosim aprakstu par Latvijas kontūras apceļošanu, iemarķēsim ceļu un sniegsim praktiskus ieteikumus par to.

Aicinām visas Latvijas pašvaldības pievienoties 2017.gada izpētes gājienos http://1836.lv/gajienu-plans/ un kopīgajā atklāšanas pasākumā 2018.gadā iededzot ugunskurus apkārt Latvijas robežai.

4. Gatavjoties Latvijas simtgadei, LR3 "Klasika" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu piedāvā jaunumu – latviešu oriģinālmūzikas jaunieskaņojumu ciklu "Rupjmaizes kārtojums”. 

 

5. Latvijas filmu nozare valsts simtgadei par godu gatavo plašu filmu programmu – 6 spēlfilmas, 8 dokumentālās un 2 animācijas filmas – gan lielajiem, gan mazajiem skatītājiem. Nacionālā Kino centra piedāvāto filmu klāstā būs atrodamas filmas par mūsu vēsturei būtiskiem notikumiem (1905. gada revolūcija, 2. pasaules karš, atjaunotās Latvijas Republikas tapšana), par izcilām personībām Latvijas kultūrtelpā (Vizmu Belševicu, Kurtu Fridrihsonu u.c.). Autoru vidū gan klasiķi – Ivars Seleckis, Roze Stiebra, Dzintra Geka, gan jaunie režisori – Dāvis Sīmanis, Madara Dišlere u.c.

Pirmās filmas sagaidīsim jau 2017. gadā – augusta vidū Latvijas simtgades

filmu programmu atklās Vara Braslas ģimenes filma Vectēvs, kas bīstamāks

par datoru, oktobrī Ilona Brūvere piedāvās dokumentālo filmu Ievainotais jātnieks par tēlnieku Kārli Zāli, kura tēlā iemiesosies aktieris Imants Strads, bet novembra svētku laikā režisors Askolds Saulītis un dokumentālā filma Astoņas zvaigznes atgādinās par latviešu strēlnieku gaitām.

2018. gadā pie skatītājiem nonāks pārējās 13 filmas - pirmizrādes būs gandrīz katru mēnesi. Nacionālais Kino centrs īpaši rūpēsies par to, lai filmas varētu skatīties ne vien lielākajās Latvijas pilsētās, bet arī reģionos.

Pārskata informācija par filmu programmu atrodama šeit: https://www.filmas.lv/filmu-katalogs/?tab=movies&sub_tab=movies-simtgade

Visa gada garumā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar masu medijiem ziņos arī par filmu tapšanu, šī informācija tiks publicēta arī www.nkc.gov.lv un programmas facebook profilā Latvijas filmas Latvijas simtgadei, iespēju robežās par visiem notikumiem informēsim arī simtgades programmas reģionālos koordinatorus.

Kontaktinformācija: Nacionālā Kino centra simtgades programmas koordinatore Zanda Dūdiņa, zanda.dudina@nkc.gov.lv, 26488782

 

6. Šī gada maijā, atklājot Latvijas valsts simtgadi, Latgales Simtgades kongress un plaša norišu programmai būs viens no centrālajiem svinību atklāšanas notikumiem. Galvenie svinību notikumi gaidāmi Rēzeknē no 1. līdz 7. maijam un Daugavpilī 6. maijā. Ar daudzveidīgu pasākumu programmu tiks akcentēta Latgales nozīmība Latvijas valsts izveidošanā un izceltas Latgales vērtības.

Latgales kongresa simtgades programma pielikumā 

Piesaistītie faili: