111222_original

No 10. līdz 14. oktobrim Daugavpilī piekto gadu pēc kārtas norisinās Karjeras nedēļa. Pasākumi  organizēti sadarbībā ar pašvaldību, izglītības un kultūras iestādēm, sabiedriskajām organizācijām un uzņēmējiem. Pirmdien, 10. oktobrī, zinātkāres centrā „Zinoo Daugavpils” notika Karjeras nedēļas atklāšana. Kā novērtēt savas spējas un prasmes un pārbaudīt tās praksē? Kā pareizi izvēlēties profesionālās darbības virzienu? Kā uzzināt, vai tevis izvēlētā profesija ir pieprasīta? Sniegt atbildes uz šiem un citiem jautājumiem jauniešiem palīdzēja pasākums, kurš šogad tika rīkots ar devīzi „Ar kompasu kabatā!”.

Jauniešiem rodas daudzi jautājumi, taču tikšanās dalībnieki – pedagogi, pašvaldības speciālisti un uzņēmēji – uzskata, ka galvenais jautājums ir „Ko es vēlos?”. Atbilde uz šo jautājumu palīdzēs noteikt tālāko meklējumu virzienu.

Pašvaldība, no savas puses, dara visu, lai tieši vai netieši veicinātu jaunu darbavietu radīšanu. Tā nodrošina skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaika laikā, sabiedriskos darbus, sadarbojas ar Nodarbinātības valsts aģentūru, sniedz atbalstu uzņēmējiem un īsteno grantu programmu „Impulss”, veido un attīsta rūpnieciskās zonas. Karjeras nedēļas mērķis ir ne tikai informēt, bet arī motivēt jauniešus savlaicīgi meklēt un atrast savu nākotnes profesiju.

Veiksmīgai karjerai ir svarīgi izvēlēties to profesiju, kas ir pieprasīta darba tirgū. Latvijā populārāko un pieprasītāko profesiju vidū ir tādas profesijas kā programmētājs, IT speciālists, mārketinga speciālists, pieprasīti ir arī inženiertehniskie darbinieki. Daugavpilī, piemēram, trūkst inženieru – celtnieku, arhitektu, ģeodēzistu, teritorijas plānošanas speciālistu. Par to skolēni uzzinās, apmeklējot Pilsētplānošanas un būvniecības departamentu. Nedēļas laikā pilsētas uzņēmumos notiks daudz ekskursiju: uzņēmums „Daugavpils ūdens” uzņems 11 skolēnu grupas. Ekskursijas sākās jau pirmajā Karjeras nedēļas dienā. Uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” siltumcentrālē Nr.1. (SC1) jaunieši iepazinās ar 1911. gadā uzbūvētā arhitektūras pieminekļa vēsturi, kā arī siltumenerģijas ražošanas īpatnībām. Jaunieši uzzināja arī par to, ka uzņēmumam ir vajadzīgi siltumtehniķi un automātisko iekārtu apkalpošanas elektriķi. Skolēni atzina, ka ekskursija bija  noderīga.

Ne mazāk aizraujoša bija arī ekskursija uzņēmuma „Daugavpils satiksme” tramvaju depo. Šogad aprit 70 gadi, kopš pilsētā  uzsākta tramvaju kustība. Bērniem saprotamā veidā speciālisti pastāstīja par tramvaja līniju būvniecības vēsturi, par tramvaja sliežu un ritošā sastāva nomaiņas projekta īstenošanu un uzņēmuma attīstības plāniem. Nedēļas laikā notiks vēl daudzi aizraujoši un izglītojoši pasākumi. Pilna Karjeras nedēļas programma ir pieejama pilsētas domes mājaslapāwww.daugavpils.lv.

Karjeras nedēļa norit ar devīzi „Kompass”