Arstarulsmirus_procesa%cc%84_original

Augusta vidū Latvijā notika starp-tautiskais Emocionālā Intelekta un Kritiskās Domāšanas mācību festivāls jauniešiem “Cilvēkam”, kurā 70 Latvijā dzīvojošie latviešu, krievu, ukraiņu un citu tautību jaunieši (no Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Kārsavas, Olaines un citām pilsētām) veltīja pašanalīzes iemaņu attīstībai, kas ir viena no svarīgākajām Emocionālā intelekta prasmēm, kas ļauj cilvēkam labāk saprast sevi un sev apkārt esošos cilvēkus, līdz ar to, veidojot ar viņiem harmoniskākas un labākas attiecības. Tāpat jaunieši apguva kritiskās domāšanas un argumentācijas metodes, apgūstot kvalitatīvas diskusijas veidošanas pamatus un to, kā adekvāti un precīzi izvērtēt informāciju, kuru mums nemitīgi sniedz apkārtējie cilvēki un masu mediji.

 

Viens no mācību metodoloģijas veidotājiem un lektoriem Zuarguss atzīst, ka, mācību viens no galvenajiem uzdevumiem bija attīstīt metodoloģiju, kas palīdz jauniešiem apgūt prasmes, kas vajadzīgas dzīvei, bet ko pagaidām vēl nemāca skolā. Spriežot pēc jauniešu atzinumiem, tas piecu dienu treniņā lielā mērā ir izdevies, taču Zuarguss uzsver, ka, viņaprāt, šādām mācībām jānotiek vairākas nedēļas vai mēneši, lai jaunie uzvedības veidi komunikācijas, sadarbības, atbildības, empātijas jomā, kas tika praktizēti mācībās, nostprinātos un kļūtu par ikdienas ieradumiem.

 

Vairāki mācību festivāla dalībnieki pēc mācību beigām  pauda savas atziņas, piemēram, norādot, ka: ''Tagad ir tā -  bērnudārzs, skola, augstskola, maģistrs varbūt 23 un 24 gados. Augstskolā students, rakstot darbus, nekad īsti nedomāt par to, kā viņš pats jūtas vai kā jūtas kursa biedri, un viņš tāds ieiet darba tirgū ar ekspektācijām ka viss tagad notiks, ka viņš 23 gadus savas dzīves veltījis izglītībai un viņš ir gatavs dzīvei ārpusē, bet viņš nav. Tik ļoti trūkst izpratnes par cilvēku, kurš tev atrodas blakus darbā vai skolā''.

 

Mācību programma tika veidota gan interaktīvu lekciju, gan improvizētas teātra izrādes iestudēšanas veidā. Pedagogu un lektoru vidū bija atzīti savu jomu speciālisti:  Gordon Poad - pieredzējis pasniedzējs no Anglijas, kurš gadu desmitus veltījis darbam ar dažāda vecuma cilvēku grupām, demonstrējot, kā radošums un radoša domāšana attīstās sadarbībā; Zuarguss - Augsta Emocionālā Intelekta centra “Cilvēkam” vadītājs Latvijā, emocionālā intelekta metožu pasniedzējs uzņēmumiem, kurš skaidro to, cik fundamentāli komunikāciju veido un ietekmē priekšstati; Mārtiņš Vaivars - Latvijas Debašu Asociācijas dalībnieks un pieredzējis kritiskās domāšanas lietpratējs, kurš parādīja to, cik nozīmīga ir kritiskā domāšana, jo īpaši mūsdienu straujajā un informācijas pārbagātajā laikmetā; Arstarulsmirus – Latvijā plaši pazīstams izpildītājs, mūzikas producents, kā arī Zinātnes un mācību centra “Cilvēks un Visums” attīstītājs, kopā ar Gordonu Poadu iesaistījās radošā iestudējuma veidošanā, Lauma Žubule – neformālās izglītības pasniedzēja, piedzīvojumu organizācijas “Lūzumpunkts” pārstāve, pievērsa jauniešu uzmanību priešstatu maiņai attiecību uzlabošanā; Raimonds Elbakjans –  Latvijā populārākās sporta kustības “Ghetto Games” vadītājs, kurš ikdienā strādā ar visdažādākajiem jauniešiem,  mācībās dalījās  ar savu pieredzi, kurā bijušas gan kļūdas, gan to atzīšana un labošana.

 

Starp-tautiskais Mācību festivāls ''Cilvēkam'' notika ar British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstu, organizēja Augsta Emocionālā intelekta centrs “Cilvēkam”. Vairāk informācijas un bildes par festivāla gaitām un attīstību: www.facebook.com/cilvekam.lv

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Krole, 29180005, info@cilvekam.lv