Zilais_karogs6_original

16. maijā Latvijas Vides izglītības fondā tika svinīgi pasniegti Zilie karogi 17 pludmalēm un diviem jahtklubiem. Pasaulē vispopulārākā eko sertifikāta ieguvēju vidū ir arī divas pludmales Daugavpilī: centrālā pilsētas pludmale pie Lielā Stropu ezera un “Stropu vilnis”. 20. maijā norisinājās Zilā karoga pacelšanas ceremonija. Daudzu gadu garumā Daugavpils pašvaldībai kopā ar vietējiem iedzīvotājiem izdodas pierādīt savas tiesības saņemt šo kvalitātes zīmi, un tas nebūt nav viegli. Katrs pieteikums iziet stingru atlasi, jo peldvietai ir jāatbilst 31 kritērijam četrās dažādās kategorijās.

Lielā Stropu ezera pludmale atbilst visām prasībām, turklāt tās struktūra pastāvīgi pilnveidojas: tiek uzstādīti papildus elementi un piedāvāti jauni pakalpojumi. Arī pludmalei “Stropu vilnis” ir pilsētas pludmales statuss, tāpēc šeit var atpūsties pilnīgi bez maksas. Tomēr tās infrastruktūra ir jāattīsta un jāpiedāvā plašāks pakalpojumu loks. Šobrīd ir zināmas firmas, kas nomās kafejnīcu un kempingu. Līgumu ar rakstiskās izsoles par kempinga mājiņu nomu uzvarētāju ir plānots parakstīt līdz 30. maijam (ieskaitot). Ir plānots arī krastā ierīkot laivu piestātni un uzstādīt atrakciju bērniem “Kuģītis”. Šogad tiks uzsākti promenādes ierīkošanas darbi, kas savienos abas pludmales.

Tomēr jau šobrīd ir acīmredzams, ka Zilā karoga piešķiršana pludmalei “Stropu vilnis” pierāda tās atbilstību galvenajiem kritērijiem: laba ūdens kvalitāte, iedzīvotāju informētība, nepieciešamā infrastruktūra un nodrošināta glābšanas dienesta darbība.  Ir svarīgi, lai paši atpūtnieki ievērotu noteikumus, neatstātu pēc sevis atkritumus un sargātu pilsētas īpašumu.