1_original

4. maijā Latvijā tiek atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena. Deklarāciju par valsts neatkarības atjaunošanu Augstākā Padome pieņēma 1990. gada 4. maijā, un šī diena kļuva par valsts svētkiem. Par godu šai liktenīgajai dienai dažādās Daugavpils iestādēs notika koncerti, izstādes, tikšanās un tematiskie pasākumi. Par svētku kulmināciju kļuva „Baltā galdauta svētki Vienības laukumā”. Šo svētku ideja tika aizsākta šogad, un to mērķis ir līdz Latvijas simtgadei ieviest tradīciju 4. maijā pulcēties pie kopīga svētku galda, godinot valsti un atceroties tās ceļu līdz neatkarības iegūšanai. Latviešu dainās svētku galds tika apdziedāts kā vienotības simbols, piederība ģimenei, bet baltā krāsa vienmēr personificēja tīrību, tikumību un apskaidrību. Pirmajos pilsētas svētkos, ko organizatori simboliski nosauca par „muzikālo svētku galdu”, ar koncertu uzstājās skolu koru un tautas deju kolektīvi.

Sveicot svētku dalībniekus, pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis norādīja, ka šodien jau ir izaugusi tā paaudze, kas ir dzimusi neatkarīgā valstī, atvērtā pasaulē. Viņš pauda pārliecību par pilsētas un valsts turpmāku attīstību. Par to liecina arī sabiedrisko organizāciju aktīvā darbība, kuru Daugavpilī ir vairāk nekā 500 un kuras attīsta dažādus kultūras, izglītības, sporta un sociālās aizsardzības virzienus. Īpašas rūpes pašvaldība velta padzīvojušiem un slimiem cilvēkiem. Viņiem tiek piešķirti dažādi sociālās palīdzības un pakalpojumu veidi, pilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksas atlaides, atvieglojumi par ārstēšanos Daugavpils reģionālajā slimnīcā un medicīnas iestādēs citās Latvijas pilsētās. Pilsētas sabiedriskās organizācijas, no savas puses, veic sociālo brīvprātīgo funkcijas, tādējādi sniedzot nenovērtējamu palīdzību pašvaldībai.

Par godu valsts svētkiem par aktīvu dzīves pozīciju, iesaistīšanos pilsētas sabiedriskajā dzīvē, personīgo ieguldījumu pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā Daugavpils mērs apbalvoja ar Pateicības rakstiem 42 aktīvistus no 10 pilsētas pensionāru un invalīdu biedrībām.

Svētku noslēgumā izskanēja populārās rokgrupas „DABASU DUROVYS” koncerts.