1_original

No februāra līdz pat maijam Nacionālie bruņotie spēki rīko jauno karavīru rekrutēšanas kampaņu "Esi viens no mums!", aicinot jauniešus kļūt par Latvijas armijas karavīriem. Kampaņas laikā tiks rīkoti gan sabiedriski pasākumi, demonstrējot Latvijas armijas iespējas un piedāvājot jauniešiem profesionāla karavīra karjeru bruņotajos spēkos, gan arī sagatavoti video, audio un vides reklāmas materiāli Rīgā un Latvijas reģionos.

"Sabiedrībai jālepojas ar mūsu karavīru paveikto gan ikdienas darbā, gan mācībās, gan starptautiskajās operācijās," saka Rekrutēšanas un atlases centra Rekrutēšanas un atlases daļas priekšnieks kapteinis Rihards Rozenbaums, komentējot Nacionālo bruņoto spēku uzsākto rekrutēšanas kampaņu "Esi viens no mums!". Viņš uzsver, ka Latvijas armijai ir vajadzīgi jauni karavīri, kas būtu fiziski un psiholoģiski sagatavoti dienestam un spētu arvien paaugstināt armijas profesionalitāti un kaujas spējas: "Diemžēl jāatzīst, ka ne visi, kas piesakās dienestam, arī atbilst vajadzīgajām prasībām - katru gadu pieteikšanās anketas aizpildījušo skaits ir dažāds, bet vidēji šis skaitlis svārstās ap 1000. Lielākā daļa iztur pamatpārbaudījumus, taču dienestā uzņemam tos, kuru uzrādītie rezultāti ir augstāki. Tas liek bruņotajiem spēkiem ar kampaņas palīdzību uzrunāt pēc iespējas plašāku auditoriju - lai ieinteresētu jauniešus par dienestu un mums būtu iespēja veikt nopietnu kandidātu atlasi," par kampaņas mērķiem stāsta kapteinis Rihards Rozenbaums.

2015.gadā militārajā dienestā tika uzņemti 334 jaunieši, bet vēl 115 uzsāka mācības Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsniekiem. 2016.gadā paredzēts profesionālajā dienestā uzņemt 700 jaunus karavīrus.

Ar šī gada aktuālo piedāvājumu var iepazīties šeit: http://www.mil.lv/Rekrutesana/Aktualais_piedavajums.aspx

Militārajam dienestam bruņotajos spēkos jaunieši parasti piesakās gan tādēļ, ka šādi ir iespējams paust savu patriotismu, gan, protams, tādēļ, ka dienests armijā sniedz daudzas gluži sadzīviskas iespējas, tostarp, piemēram, sociālas garantijas, izglītības un karjeras iespējas ilgstošā laika posmā, gan stabilu un labi atalgotu darbu. "Iemesli jauniešu interesei par karavīra profesiju ir vairāki - pirmkārt, jau patriotisms un arī dienesta salīdzinoši augstais prestižs sabiedrībā - karavīrs ļoti bieži tiek asociēts ar valsts aizstāvi, drošības garantu," par motivāciju dienēt armijā stāsta Rekrutēšanas un atlases daļas priekšnieks, "stabils un sabiedrībā novērtēts darbs nozīmē, ka dienesta laikā bruņotie spēki nodrošinās gan darba pastāvīgumu, gan dienesta karjeras iespējas, gan, protams, arī paredzamu un stabilu darba vietu ilgākā laika periodā. Tāpat varu droši apgalvot, ka karavīri saņem konkurētspējīgu un, galvenais, augošu atalgojumu. Svarīgas ir arī izaugsmes iespējas - dienesta laikā jebkuram karavīram ir iespējas pilnveidot zināšanas, iegūt jaunas iemaņas un izglītību gan tepat, Latvijā, gan ārzemēs - mūsu NATO sabiedroto un partnervalstīs. Lieki piebilst, ka iegūtās zināšanas ļauj veidot stabilu militāro karjeru. Vēl viena būtiska lieta - sociālās garantijas, kas nozīmē saņemt gan valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus, gan pēc noteikta nodienētā laika atvaļināties no dienesta un saņemt izdienas pensiju," par armijas priekšrocībām saka kapteinis Rihards Rozenbaums.

Ja 2015.gadā vidējais atalgojuma līmenis valstī bija 600 eiro, tad šogad, jau uzsākot dienestu, karavīra atalgojums būs 780 eiro pēc nodokļu nomaksas. Dienesta laikā atalgojums pastāvīgi pieaug - atkarībā no nodienētā laika, dienesta pakāpes un tai atbilstošas militārās izglītības.

Nenoliedzami, ne visi jaunieši, kas izrādījuši vēlmi dienēt Latvijas armijā, iztur paredzētos pārbaudījumus, jo, kā liecina statistika, gan jauniešu fiziskā sagatavotība, gan veselība nereti nav pati labākā. Kapteinis Rihards Rozenbaums to raksturo tā: "Viennozīmīgi, tās ir divas pamata problēmas - fiziskā sagatavotība un veselība. Kaut arī jaunietim no 18 līdz 27 gadu vecumam sākotnējās minimālās prasības fiziskajā sagatavotībā nav visai augstas, tomēr vairāk nekā ceturtdaļa jauniešu šīs prasības nokārtot nevar," situāciju raksturo Latvijas armijas virsnieks, "protams, ir dotas iespējas fiziskās sagatavotības pārbaudījumus kārtot atkārtoti, pēc zināma sagatavošanās perioda, tad rezultāti uzlabojas.

Savukārt par veselības stāvokli jauniešiem noteikti būtu jāsāk domāt jau pirms dokumentu iesniegšanas un pieteikumu aizpildīšanas - nereti, veicot veselības pārbaudes, jauniešiem tiek atklātas ļoti ielaistas kaites un slimības, kas liek veikt papildus izmeklēšanas un ārstēšanu, tādējādi kavējot uzsākt dienesta gaitas." Taču kapteinis Rozenbaums aicina rekrutēšanas vecuma jauniešus padomāt par dienesta iespējām: "Jums būs iespēja gan pārbaudīt sevi, gan palūkoties nākotnē - varbūt dienests bruņotajos spēkos ir jūsu nākotnes profesija?" jautā kapteinis Rihards Rozenbaums, uzsverot, ka katram kandidātam ir jāaizpilda pieteikuma anketa, pēc kuras aizpildīšanas viņš tiks aicināts uz veselības un fiziskās sagatavotības pārbaudi, kā arī iziet psiholoģisko testu. "Pats galvenais, protams, ir arī paša kandidāta vēlme dienēt bruņotajos spēkos," saka kapteinis Rihards Rozenbaums.

Pamata prasības, lai iestātos profesionālajā dienestā:

- ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim;

- ir jābūt vecumā no 18 līdz 40 gadiem;

- ir jābūt valsts valodas prasmei;

- kandidāts nedrīkst būt ar sodāmību par noziedzīgu nodarījumu;

- ir jābūt fiziski un garīgi veselam.

Dažas prasības fiziskajai sagatavotībai (vecumā no 18 līdz 27 gadiem):

- roku saliekšana - 33 reizes;

- vēderprese - 43 reizes;

- 3 kilometru krosa distancē jāiekļaujas 14 minūtēs 29 sekundēs.

"Mūsu bruņoto spēku izveides un eksistences pamats ir viens - nodrošināt valsts un katra indivīda drošību pret ārējiem draudiem, bet ārkārtas situācijās arī pret iekšējiem apdraudējumiem, tāpēc gribētos, lai bruņotie spēki kļūtu arvien profesionālāki, kaujas spējīgāki un sabiedrībā baudītu pelnītu prestižu," sarunu par rekrutēšanas kampaņu "Esi viens no mums!" noslēdz kapteinis Rihards Rozenbaums.

Informācijai:

Rekrutēšanas kampaņas "Esi viens no mums!" mērķis ir nodrošināt vienotu informāciju par profesionālā dienesta iespējām Nacionālajos bruņotajos spēkos, veicināt sabiedrības izpratni par bruņotajiem spēkiem un militāro dienestu, aizsardzības jomu kopumā, īpašu uzsvaru liekot uz cilvēkiem rekrutēšanas vecumā, iesaistot viņus kampaņas aktivitātēs. Ar kampaņas materiāliem jau var iepazīties Latvijas armijas sociālo tīklu kontos. Kampaņa ilgs līdz 2016.gada maijam, rīkojot gan sabiedriskus pasākumus, gan izvietojot audio, video un vides materiālus Rīgā un Latvijas reģionos.

 

Pieteikties profesionālajam dienestam var bruņoto spēku interneta vietnē www.mil.lv sadaļā “Rekrutēšana”: http://www.mil.lv/Rekrutesana

 

Bruņoto spēku sociālo mediju tīkls „Latvijas armija”: 
- „Twitter” īssaziņas profils - http://twitter.com/Latvijas_armija 
- „Facebook” mājaslapa - 
http://www.facebook.com/Latvijasarmija  
- "Google+" mājaslapa - 
http://glpl.us/latvijasarmija
- „Draugiem.lv” mājaslapa - 
http://www.draugiem.lv/latvijas-armija/ 
- „Flickr” foto kanāls - 
http://www.flickr.com/photos/latvijas_armija
- „YouTube” video kanāls - 
http://www.youtube.com/user/LatvijasArmija

AM Militāri publisko attiecību departamenta

Preses nodaļa.

Tālrunis: 67335135, 26435189

E-pasts: prese@mod.gov.lv