20150219_153620_original

„Strukturētais dialogs ir iespēja jauniešiem un politikas veidotājiem aktualizēt problēmjautājumus savas valsts un Eiropas līmenī. Strukturētais dialogs ir instruments, kas nodrošina jaunatnes politikas atbilstību jauniešu aktuālajām vajadzībām visā Eiropā.

2005. gada 15. novembra rezolūcijā Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības  (turpmāk - ES) dalībvalstis tika aicinātas izveidot strukturētu dialogu ar jauniešiem un jaunatnes organizācijām, jaunatnes pētniekiem un politikas veidotājiem ar mērķi atbalstīt jauniešu tiesības piedalīties politikas izstrādē, kas tiešā veidā viņus skar”.

 

19. februārī Strukturētā dialoga ietvaros Daugavpilī notika Latgales reģionālā konference, kuras ietvaros tika izskatītas jauniešu politiskās līdzdalības iespējas Latgales reģionā.

Konferences organizētāji – Latvijas Jaunatnes Padome kopā ar koordinatoru Latgales reģionā biedrību „Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” un Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamentu.

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā uz Latgales reģionālo konferenci ieradās pārstāvji no Ludzas, Daugavpils un Daugavpils novada – jaunieši, jaunatnes lietu speciālisti un pašvaldību pārstāvji. Kopumā, dalībnieku nebija daudz, bet neskatoties uz to, jautājumu apspriešana un diskusijas bija ļoti aktīvas un noderīgas – pasākums beidzās vēlāk nekā bija plānots.

 

Par diskusiju objektu kļuva Strukturētā dialoga sistēma un būtība, jauniešu līdzdalības pieredzes stāsti no Daugavpils pilsētas un Daugavpils novada pašvaldībām, dažādas pieejas jauniešu līdzdalības nodrošināšanā.

Par strukturētā dialoga labākās prakses piemēru konferences moderatori minēja jauniešu un lēmumu pieņēmēju tikšanās “Kafija ar politiķiem”, kuras ietvaros neformālā gaisotnē notiek varas pārstāvju un jauniešu sarunas. Taču viedokļu apmaiņas gaitā speciālisti atzina, ka jauniešu līdzdalības mehānismi, kas tradicionāli tiek izmantoti Daugavpilī, praktiski pilnīgi atbilst Strukturētā dialoga nosacījumiem un idejām.

 

2015. gadā aktīvs darbs pie Strukturētā dialoga ieviešanas Latvijā turpināsies. 26.-27. februārī Rīgā notiks Nacionālā konference, kurā tiks apkopoti visu reģionālo semināru un konferenču rezultāti, un tiks izstrādātas rekomendācijas jauniešu politiskās līdzdalības veicināšanai nacionālā un Eiropas līmenī. 

 

 

Sagatavoja:

Jaunatnes departaments

65422306