Latviesukaravirs_125_original

Biedrība «Latvijas ģenerāļu klubs» sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi, Rekrutēšanas un Jaunsardzes centru un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem aicina jauniešus piedalīties pasākuma «Latviešu karavīrs laikmetu griežos» 2015. gada radošo projektu konkursā.

 

KONKURSA NOLIKUMS 

 

«Latviešu karavīrs laikmetu griežos» – tas ir aicinājums un reizē izaicinājums jums, 21. gadsimtam piederīgajiem  jauniešiem. Ar vecāku un skolotāju palīdzību jūs varētu mēģināt tuvāk izzināt iepriekšējā gadsimta notikumus. Šogad mēs aicinām ielūkoties tajos, kuri risinājās pirms simts gadiem un kuri izmainīja Latvijas tautas likteni.

1915. gadā sākās latviešu strēlnieku laiks. Uz šo jautājumu meklējiet atbildes, vispirms savā ģimenē, dzimtā, novadā. Latviešu strēlnieku likteņi ir cieši saistīti ar brīvības cīņām Latgalē. Ikviena notikuma dalībnieki ir cilvēki un katrs no viņiem nāk no konkrētas ģimenes, novada, bet viņus vieno kopējs mērķis. Latgales atbrīvošanā piedalījās karavīri no visas Latvijas, arī no Igaunijas un Polijas. Pētot 20. gadsimta atmiņas un liecības, neaizmirsīsim savus  21. gadsimta laikabiedrus ― karavīrus no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Mēs visi kopā esam Latvijas ― strēlnieku zemes turpinātāji un sargi.

 

Rīga, 1915. gada vasara, latviešu brīvprātīgo grupa pirms iestāšanās latviešu strēlnieku bataljonos.

Konkursa mērķis ir rosināt interesi par Latvijas vēsturi, veidot izpratni par valstiskumu un patriotismu, par katra cilvēka vietu vēsturiskajos notikumos. Apzināt Pirmā pasaules kara (latviešu strēlnieku) un Brīvības cīņu dalībnieku vārdus un viņu devumu Latvijas vēsturē. Izzināt un iepazīt savā novadā dzīvojošo latviešu strēlnieku un Latvijas Brīvības cīņu dalībnieku pēcnācēju dzīvi un darbību. Aktualizēt interesi par Latvijas karavīru ikdienu un trauksmaino dzīvi. Iepazīties ar Brīvības cīņu dalībnieku pēcteču dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Konkursa tēmas ― «Strēlnieks manā dzimtā»  un «Brīvības cīņas Latgalē».

Konkursa uzvarētāji iegūs tiesības piedalīties pasākumā «Latviešu karavīrs laikmeta griežos» 5.—6. novembrī Daugavpilī, kā arī saņems dažādas balvas.

 

PAR TRADĪCIJU

 

Pasākums Balvos, 2014. gads.

2011. gadā biedrība «Latvijas ģenerāļu klubs» aizsāka jaunu tradīciju, organizējot patriotiska rakstura izglītojošus pasākumus neilgi pirms Lāčplēša dienas ārpus Rīgas, lai veidotu jauniešos dziļāku izpratni par Lāčplēša dienas un 18. novembra nozīmi Latvijas vēsturē, skaidrotu armijas un karavīra lomu gan vēsturē, gan mūsdienās. 2011. gadā tāds pasākums notika Trikātā, 2012. gadā – Jēkabpilī, 2013. gadā Skrundā, 2014. gadā Balvos, savukārt šogad – 2015. gadā pasākums norisināsies Daugavpilī.

Daugavpilī pasākumā «Latvijas karavīrs laikmetu griežos» tiksies  ap 300 jaunieši vecumā līdz 18 gadiem no dažādām Latvijas jaunatnes organizācijām – no Jaunsardzes, biedrības «Latvijas mazpulki», biedrības «Latvijas skauti un gaidas», «Vanadzēni», kā arī Daugavpils pilsētas skolu jaunieši. Pasākuma mērķis ir Latvijas jaunatnes saliedēšana, jauniešu valstiskā un patriotiskā audzināšana.

Pasākumu rīko «Latvijas ģenerāļu klubs» sadarbībā ar Rekrutēšanas un Jaunsardzes centru, Daugavpils pilsētas domi, Mazpulkiem, Skautiem un gaidām, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Vineta Žilinska,

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra

sabiedrisko attiecību speciāliste.

Tālrunis +371 67335389.

E-pasts: vineta.zilinska@rjc.gov.lv