Baltic_way_25_years_logo_original

1939. gada 23. augustā Padomju Savienība un Vācija parakstīja līgumu, kas ietekmēja Eiropas un visas pasaules likteni. Neuzbrukšanas līgums un tā slepenie papildprotokoli noteica Padomju Savienības un Vācijas ietekmes sfēras Austrumeiropā un noveda pie triju Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas aneksijas.

1989. gada 23. augustā, pieminot pirms 50 gadiem parakstīto Molotova-Ribentropa paktu, trīs nācijas pie Baltijas jūras pārsteidza visu pasauli. Vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās un izveidoja 600 km garu cilvēku ķēdi, kas vijās cauri visām trim Baltijas valstīm un savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu, radot vienotību trīs valstu centienos pēc brīvības. Akcijā piedalījās ap 200 Daugavpils pilsētas un rajona iedzīvotāju.

Baltijas ceļu organizēja visu Baltijas valstu nacionālās kustības: Igaunijas Tautas fronte Rahvarinne, Latvijas Tautas fronte un Lietuvas Reformu kustība Sajūdis. Baltijas ceļš bija lielākā miermīlīgā demonstrācija pasaules vēsturē un izšķirošs pavērsiens Baltijas valstu cīņā par neatkarību. Tas bija iespējams vienīgi caur cilvēku vienotību un kopīgu paļāvību, kuru pauda ikviens cilvēks kopējā mērķa sasniegšanai.

Atzīmējot Baltijas ceļa 25. gadadienu, no 18. līdz 25. augustam Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāma izstāde „Man pieder tēvu zeme”. Izstādē eksponēti dokumenti, fotogrāfijas, dažādi izdevumi – aicinājumi, informatīvie biļeteni, laikraksti, plakāti, kas ataino Trešās Atmodas laika notikumus Daugavpilī un to dalībniekus.

Ieeja izstādē ir bez maksas. Informācija pa tālr. 65424073, 65424155.

 

Sagatavoja:

Nataļja Ivanova

DNMM komunikācijas un sabiedrisko attiecību galvenā speciāliste

654 24155, 20203713

natalja.ivanova@daugavpils.lv