Groshbans_original

Ceturdien, 21. augustā Daugavpils Māla mākslas centrā (DMMC) atveras Ievas Bertašūtes - Grosbahas un Māra Grosbaha izstāde “MĀLS”.

Izstāde, kuru pazīstamais latviešu mākslinieks Māris Grosbahs ar talantīgo, jauno mākslinieci Ievu Bertašūti - Grosbahu, veidos uz vietas DMMC, sola pārsteigt ar instalāciju, kuras pamatmateriāls ir māls, kas izaicinās vispārpieņemtos uzskatus un piedāvās pārsteidzošas nākotnes vīzijas. Lai arī līdz ar moderno laikmetu ir mainījusies mākslas loma sabiedrībā, tā ir kļuvusi vairāk processa orientēta, tajā ir vairāk izpētes, meklējumi, eksperimenti un izaicinājumi, mākslinieki nenoliedz arī savas saknes tradicionālajā kultūrā.

Māris Grosbahs ieguvis mākslas bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijā. Vēlāk 2003. gadā ieguva Telpiskās mākslas maģistra grādu Kalifornijas universitātē Sanhosē (ASV), paralēli strādājot turpat kā asociētais pasniedzējs. Pateicoties M. Grosbaha radošajai un organizatoriskajai aktivitātei, no 1997. līdz 2006. gadam Rojā darbojās Starptautiska mākslas laboratorija ROJARAKU, vēlāk AIZ Aizputē un no 2011. gada Mākslas laboratorija ROJAL, kas Latvijas mazpilsētai ir unikāls radošs pasākums. Mākslinieks ir strādājis kā pasniedzējs mākslas augstskolās, piedalījies daudzos mākslas simpozijos, projektos un izstādēs Latvijā, Eiropā un ASV. Viņš ir veidojis arī scenogrāfiju divām izrādēm Jaunajā Rīgas teātrī: Maigums, kas tika nominēta kā inovatīvākā izrāde un labākā scenogrāfija, un Ūdens atmiņa. M. Grosbahs ir starpnozaru mākslas grupas Serde un ROKU biedrs.

Māksliniece Ieva Bertašūte-Grosbaha dzimusi Kauņā, ar izcilību beigusi Viļņas mākslas akadēmiju, šobrīd kā brīvmāksliniece dzīvo un strādā, gan Latvijā, gan Lietuvā. Viņa ir Lietuvas mākslinieku savienības un mākslas grupas ROKU (LV) dibinātāja un biedre. Strādā keramikas, telpiskās mākslas, instalāciju nozarēs.

Stāstot par savu video, kas tiks iekļauts instalācijā, Ieva Bertašūte - Grosbaha (Molis - lietuviski ir gan māls, gan mols) uzsver: ” Šajā darbā pētu māla īpašības. Keramikas, kā nozares, saknes dziļi iestiepjas mākslas un amatniecības tradīcijās.  Māls ,nozares pamatmateriāls,  sevī nes ļoti īpašas un vienreizējas īpašības - plastiskumu, maigumu, mīkstumu un cietību, īslaicīgumu un ilgmūžību, u.t.t.. Radīšanas procesā izmantojot man šo pazīstamo un dabīgo materiālu, es spēlējos ar materialitāti un processu, kombinējot to ar visvienkāršākajiem virtuves materiāliem - eļļu, raugu, cukuru un citiem. Pievienojot piedevas mālam parādās jaunas, neredzētas, neticamas iezīmes. Šis "māls" burbuļo, ceļas augšā un tad lejā, vārās,  veic citas neiedomājamas darbības, zīmējot dažādus īslaicīgus un neatkārtojamus rakstus. Izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, radošais process iemūžina materiāla darbību.

Video "Molis" ir amatniecības, kas pārstāvēta ar materiālu, atspoguļojums mūsdienīgajā mākslā.”

 

Vairāk info:

http://www.saatchiart.com/marisgrosbahs

www.behance.net/ievabertas

https://www.facebook.com/fROJAL

 

26115334 /Māris Grosbahs/