Untitled_original

Daugavpils lietišķo sieviešu kluba „OLIVIA” dāmas sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamentu bija sagādājušas lielisku dāvanu 40 dažādos Latvijas novados dzīvojošu un arī uz ārvalstīm no dzimtenes izbraukušu ģimeņu bērniem. Tika realizēts projekts „LAIME ir lietu kārtība DZIMTENĒ”" (SIF Nr. LV. 2014.LV/SP/23/03), no 10. Līdz 19.jūlijam organizējot desmit dienu bērnu nometni, kurai pieteicās 20 bērni no dažādiem Latvijas novadiem un disporas bērni no 8 Eiropas valstīm.

Projekta mērķis  bija emigrējušo ģimeņu bērnu tikšanās klātienē ar vienaudžiem Latvijā, dalībnieku iesaistīšana latviešu valodas, kultūras, tradīciju iepazīšanā, kā arī  nacionālās identitātes stiprināšanā, draudzīgu attiecību izveidošanā ar vienaudžiem Latvijā un piederības apziņas veicināšanā latviskajai kultūrtelpai, kas motivētu kādreiz atgriezties Latvijā.

Projekta aktivitātes notika Latvijā, nometne notika gleznainajā Aglonas novada kempingā „Aglonas alpi”, kur notika gan izzinošas gan izklaidējošas nodarbības, kā arī bērni iesaistījās radošajās darbnīcās. Tika noorganizētas ekskursijas pa Latgali, iepazīstot ievērojamas vietas, kultūrvēsturiskos objektus, kā arī  tikšanos ar uzņēmīgiem cilvēkiem novadā. Ceļojuma laikā dalībnieki apmeklēja  vairākas pilsētas un pagastus, uzzināja un ieraudzīja, ar ko viņu dzimtene ir unikāla.

Rezultātā projekta dalībnieki uzlaboja latviešu valodas prasmes, apmeklēja interesantus objektus Latgalē, iepazina Imanta Ziedoņa daiļradi, kurā īpaši tiek godāts cilvēka  darbs un dzimtenes mīlestība. Bērni iepazinās ar interesantiem cilvēkiem novadā, ieguva jaunus draugus. Īpašs gandarījums projekta realizētājām bija par to, ka pēc vairāku gadu prmbūtnes no Latvijas emigrējušo ģimeņu bērni satikās un kopā pavadīja laiku ne tikai ar draugiem, bet arī ar radiem Latvijā. Katrs bērns  izveidoja dienasgrāmatu „Laimes plānotāju” par nometnes laikā piedzīvoto un izjusto, ko paturēs sev un savai ģimenei kā simbolisku piemiņu par Latviju. Projekta dalībnieki darināja latviešu gadskārtu celiņu, kuru projekta noslēgumā dāvināja  Daugavpils Latviešu mājai.

Nometnes organizētājas ir pārliecinātas, ka bērniem nometnē pavadītais laiks bija interesants un pozitīvu emociju bagāts.

Projekts „LAIME ir lietu kārtība DZIMTENĒ”,  SIF Nr.2014.LV/SP/23/03 ir sagatavots ar SIF finansiālu atbalstu. Par publikācijas saturu atbild Daugavpils lietišķo sieviešu klubs "OLIVIA".

Informāciju sagatavoja:

projekta vadītāja

Andžela Zubkovska 

Piesaistītie faili: