Ls_web_plakats_original

Jau piekto gadu, 4.oktobrī Daugavpilī drosmīgi un zinātkāri jaunieši piedalīsies patriotiski militārā spēlē „Latgales sargi”, kur varēs pierādīt izturību, zināšanas un komandas saliedētību. Pasākuma svinīga atklāšana notiks plkst.10.00 Daugavpils cietoksnī.

 

Lai piedalītos spēlē, jauniešiem bija jāaizpilda anketa mājas lapā https://jaunatne.daugavpils.lv/, jāatbild uz vēstures jautājumiem un jāuzraksta motivācijas vēstule. Jauniešu rakstītais liecina par patriotismu un interesi par Latvijas vēsturi un Brīvības cīņu notikumiem.

 

Komanda „Dinaburgas spēks” no Daugavpils Centra vidusskolas savā motivācijas vēstulē raksta: “ Mēs esam Latvijas brīvības karotāju pēcteči un tāpēc mēs uzskatām, ka  katram jaunietim, kurš dzīvo mūsu valstī jābūt patriotam. Spēle ir izcila iespēja atklāt patriotisma jūtas, saliedēt komandu, parādīt savas labākās īpašības, pielietot savas prasmes. Mēs ceram spēles gaitā iegūt jaunas zināšanas, pieredzi visās konkursā piedāvātās jomās un paplašināt īpašu prasmju, zināšanu daudzumu. Mums gribētos uzlabot sadarbošanās un komunikācijas iemaņas. Mēs jau tagad varam teikt, ka katram dalībniekam ir savas īpašības, kas kopumā padara komandu par vienotu un daudzveidīgu veselumu!”

Daugavpils 17.vidusskolas komandas “Dvinskas sargi” jauniešu motivācija ir sekojoša: “Mums nav vienaldzīga mūsu valsts vēsture un tās liktenis. Jauniešu iniciatīvas grupa, piedaloties spēlē „ Latgales sargi” ir gatava sacensībām un piedzīvojumiem. Mēs vēlamies paaugstināt patriotisma  garu komandā! Izjust strēlnieku puicisko bravūru un latviešu strēlnieku pulku garu, kas svarīgajā brīdī bija nostājušies aizstāvēt savu zemi. Padomāsim par to, ko katrs no mums var dot savai Dzimtenei. Esam pārliecināti, ka mūsu zināšanas un fiziska sagatavotība atbilst spēles nosacījumiem!”

 

Savukārt komanda “ DV10B” no Dagdas vidusskolas raksta: “Tuvojoties mūsu dzimtenes simtgadei notiek daudz un dažādi pasākumi. Un viens no tiem ir militāri patriotiskā spēlē „Latgales sargi”, kurā piedalīties mūs iedrošināja klases audzinātāja. Viņa klases audzināšanas stundās bieži runā par patriotismu, jo viņa ir lepna par to, ka arī viņas dēls ir NBS virsnieks, kurš aizstāv un sargā mūsu valsts drošību. Mūsu skolā ir ļoti populāra jaunsargu kustība. Mēs vēlamies piedalīties, lai pārbaudītu savas jau iepriekš gūtās zināšanas praksē, lai smeltos jaunas zināšanas Jūsu piedāvātajās disciplīnās  un sacenstos ar saviem vienaudžiem.”.

 

Pasākuma laikā Latvijas armijas karavīru vadībā jaunieši sešās darbnīcās apgūs Brīvības cīņu vēsturi, armijas disciplīnu, komandu došanu un izpildi, tuvcīņas elementus, ievainoto aprūpi un pirmo medicīnisko palīdzību, šaušanu, slēptu pārvietošanos pēc kartes un kompasa, kā arī ierindas mācību. Pēc apgūtajām mācībām notiks praktiska zināšanu un prasmju pārbaude – misija „Atbrīvo Daugavpili!”, kas simulēs 1919. gada Brīvības cīņas un jaunieši varēs praksē pielietot apgūtās zināšanas un iemaņas.

 

1.vietas ieguvēji balvā saņems jūras ceļojumu visai komandai uz Stokholmu kopā ar TALLINK.

 

Komandu veikumu vēros un pasākumu vadīs ielu vingrošanas kustības iniciators, grupas „Gainfast” solists, TV raidījumu vadītājs un ielu vingrošanas kustības līderis Kaspars Zlidnis.

 


 

Spēles mērķis ir atraktīvā un iesaistošā veidā izglītot jauniešus no dažādām sociālām un etniskām grupām par Latvijas vēsturi, simboliem un politiku, kā arī iepazīstināt ar dažādiem lietderīgiem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Ar spēles palīdzību tiek veicināta dažāda veida sociālo grupu jauniešu savstarpējā sadarbība, izpratne par demokrātisku sabiedrību, kā arī tiek veidota un stiprināta pilsoniskā apziņa un identitāte uz kopīgu vērtību pamata.

 

Pasākuma dienas kārtība:

8:30 Dalībnieku ierašanās un reģistrācija

10:00 Pasākuma svinīga atklāšana

10:15 – 12:10 Nodarbības

12:15 – 12:45 Pusdienas

13:00 – 16:20 Misijas skrējiens “Atbrīvo Daugavpili!”

17:00 Noslēguma ceremonija, rezultātu paziņošana, apbalvošana

 

Spēle jauniešiem ir bez maksas. To organizē Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes nodaļa sadarbībā SIA “Gimnasium”. Spēli atbalsta Tallink, NRJ PRINTING, Flora Maiznīca, Nacionālie bruņotie spēki un Ezerkauliņi.

 

 

Šogad spēlē piedalīsies 22 komandas no dažādām Latgales novada skolām: Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Salienas vidusskolas, Daugavpils Vienības pamatskolas, Daugavpils 16.vidusskolas, Jaunsilavas pamatskolas, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas, Dagdas vidusskolas, Daugavpils 17.vidusskolas, Daugavpils 10.vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja, Kaunatas vidusskolas, Daugavpils 13.vidusskolas, Salienas vidusskolas, Vārkavas vidusskolas, Daugavpils Saskaņas pamatskolas, PIKC DDMV Saules skolas, Daugavpils tehnikuma un Daugavpils universitātes.

 

Plašāka informācija:

Sandra Galgāne

Projekta koordinatore

+371 26477549

latagalessargi@gmail.com