Ssn_netiketes_konkursa_termina_pagarinajums_1_original

Pētījums* liecina, ka jauniešiem tiešsaistes uzvedības normas ir neskaidras

 

- Līdz 2019. gada 15. janvārim pagarināts darbu iesniegšanas termiņš projektu konkursam “Latvijas jauniešu netiķete”, kur skolēni aicināti radīt labas digitālas uzvedības vadlīnijas

 

- www.skolanakotnei.lv pieejamas video lekcijas un darba lapas, ko skolotāji var izmantot mācību stundās, lai runātu par dažādiem netiķetes tematiem

 

Lai stiprinātu pieklājīgu un atbalstošu uzvedību tiešsaistē, šogad Samsung skola nākotnei ir izsludinājusi projektu konkursu 9.-12. klašu skolēniem “Latvijas jauniešu netiķete”. Skolotājiem tiek piedāvātas arī video lekcijas un darba lapas, ko iespējams izmantot mācību stundās, lai runātu par dažādiem netiķetes tematiem - autortiesību ievērošanu, medijpratību, drošu un ētisku saziņu internetā.

 

“Abas realitātes - online un offline - ir būtiska mūsu dzīves sastāvdaļa, tāpēc tajās ir svarīgi justies labi, droši un piederīgi. Tas ir iemesls, kāpēc šogad runājam ar jauniešiem par pieklājību, atbildību, atbalstu digitālajā saziņā jeb citiem vārdiem – netiķeti,” saka Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte. “Mēs esam pārliecināti, ka tieši pašu jauniešu iesaiste, kā arī aicinājums domāt par savu tiešsaistes uzvedību un analizēt situācijas, palīdzēs viņiem izprast un veidot savu digitālās uzvedības etiķeti”. 

 

Jāatgādina, ka 73% Latvijas jauniešu atzīst - viņu rīcība digitālajā vidē atšķiras no uzvedības klātienē, liecina Samsung Skola nākotnei veiktā aptauja*. Tiešsaistē ievērojami lielāks skaits jauniešu patērē nelicencētu saturu, neaicināti izpēta citu privāto telpu, izmanto izdomātu identitāti, bezsaistē to darot ievērojami retāk. Aptaujas dati liecina, ka Latvijas jaunieši tiešsaistē dzīvo pēc citiem sociāliem un morāles noteikumiem nekā bezsaistē.

 

“Lielākā daļa jauniešu (83%) uzskata, ka tiešsaistē ievēro ētikas principu: Nedari otram to, ko negribi, lai kāds dara Tev”, tomēr aptaujas datu analīze liecina, ka uz šo jautājumu jaunieši nav atbildējuši pēc būtības, bet gan tā, kā vajadzētu atbildēt,” saka Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un pedagoģisko inovāciju nodaļas vadītāja, profesore Zanda Rubene. Piemēram, redzot satraucošu saturu internetā (naidīgu, vardarbīgu) 73% neiejaucas, 57% nevienam neziņo, un katrs ceturtais pat mēdz iesaistīties un ar savu viedokli vēl vairāk saasināt situāciju. 37% īpaši neizvērtē saturu, ar kuru dalās tiešsaistē, un tikpat liels skaits nevar ar pārliecību teikt, ka viņi nekad nepublicētu saturu, kas varētu ietekmēt kāda cita drošību vai reputāciju.

 

Konkursam projektu var iesniegt vienā no sekojošām kategorijām: privātums un drošība; e-saziņas netiķete skolā (saziņa ar klasesbiedriem, skolotājiem); autortiesības; digitālā uzvedība (digitālais mobings, domu paušana digitālajā vidē, medijpratība). Darbus var gatavot, izmantojot dažādus izpausmes veidus – rakstītu tekstu, infografiku, foto, animācijas, audio vai video u.c. Komanda, kuras veidotā “Latvijas jauniešu netiķete” tiks atzīta par labāko, saņems Samsung Galaxy A9 viedtālruņus, bet skolotājs, kura vadībā tiks veidots projekts, iegūs Galaxy Tab S4 WiFi. Divas komandas saņems veicināšanas balvas. Plašāka informācija par konkursu, iesniedzamajiem darbiem un to formātu, iesniegšanu un izvērtēšanu atrodama www.skolanakotnei.lv.

 

Projektu radīšanā var noderēt www.skolanakotnei.lv 6 lekciju kurss, kas papildināts ar darba lapām. Tajās aptverta tematika, kas cieši savijas ar netiķetes virzieniem – autortiesības, medijpratība, e-saziņas pamatprincipi, drošība un privātums. Šo mācību materiālu iespējams izmantot gan skolotājiem stundu laikā, gan arī pašiem skolēniem.

 

Par Samsung Skolu nākotnei

Samsung Skola nākotnei ir “Samsung Electronic Baltics” sociālā iniciatīva, kuras ietvaros jau otro gadu tiek realizēta programma “Skolēna digitālais IQ”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas digitālās jomas ekspertiem, un programmas mērķis ir veicināt jēgpilnu digitālo tehnoloģiju lietošanu, izmantojot tās ikdienas dzīvē, mācībās un arī nākotnē, uzsākot darba gaitas. Programma www.skolanakotnei.lv bez maksas pieejama ikvienam. Programmas partneri ir Latvijas Drošāka interneta centrs, kustība “Iespējama misija”, Valsts izglītības satura centrs, LR Kultūras ministrija, LR Izglītības un zinātnes ministrija, CERT.LV, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs, Rīgas Skolēnu dome un digitālo risinājumu aģentūra “Cube”.

 

Plašāk par projektu: www.skolanakotnei.lv

Iespēja uzzināt jaunāko: www.facebook.com/samsungskolanakotnei


Plašāka informācija:

Egle Tamelīte

Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā

Tālr.: + 370 9414575

E-pasts: e.tamelyte@samsung.com

 

* Aptauju veica Samsung Skola nākotnei sadarbībā ar Mindshare 2018. gada augustā un septembrī, aptaujājot 520 respondentus vecumā no 14 - 18 gadiem.