11_original

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina Muzeju nakts apmeklētājus 20. maija vakarā no plkst. 19:00 līdz 00:00 lauzt laika un telpas robežas, piedzīvojot to sapņu un fantāziju pasaules lidojumu, ko sniedz dažādu pasaules valstu mākslinieku radītās izpausmes mākslā un mūzikā.

Austrālijas mākslinieka Ričarda Dennija personālizstāde „Klusuma ēra” atspoguļo 21. gadsimta parādību un mūžīgo problemātiku – nerimstošo informācijas gūzmu un mainīgumu, kas rosina diskusijas vai liek vienkārši paklusēt.


Lietuviešu projekts „X: Kritiskā robeža ” Černobiļas – 30” vēsta par robežām starp pagātni un nākotni, monologu un dialogu. Černobiļas katastrofa atvēra jaunu posmu cilvēces vēsturē, kas vienlaikus bija izaicinājumsjaunrades procesam dialoga formātā.


Vēstures laiks ir konkrēta un dzīva realitāte – liecības par notikumiem un cilvēkiem pagātnē. Kultūrvēsturiskā ekspozīcija par Arsenāla vēsturi ar arhīvu dokumentiem, fotomateriāliem un cilvēku atmiņām aizvedīs vairāku gadsimtu senā pagātnē un pavisam nesenos notikums.


Vai viegli ir runāt par tukšuma formām, klusuma skaņu vai laika robežām mākslinieciskā izpausmē? To atklās Latgales reģiona mākslas konkursa izstāde „Klusuma un tukšuma formas”.


Laiks ir nebeidzamas pārmaiņas. Mainīgums piemīt arī klusumam, ko savā radošajā darbībā meklē, izbauda un glezno mākslinieces Linda Zīvere (Latvija, Dānija). Viņas personālizstāde „Klusumā” iemieso mākslinieces sevis, patiesības un klusuma nebeidzamos meklējumus.


Laiks ir nezūdoša vērtība tāpat kā attiecības starp cilvēkiem. Sanri (Latvija) personālizstāde „Komunikācija ir atslēga” atver durvis uz krāšņo un emocijām bagāto domu pasauli, un runā mākslas valodā.
Patiesais laiks savā būtībā ir nepārtrauktība, nemitīga saikne starp pagātni, tagadni un nākotni. Lielbritānijas māksliniece Ērina Loulora savā personālizstādē „ Onomatopoēze” paver un aizver savu gleznu slāņus kā aizkarus, caur kuriem tiek ļauts ielūkoties ciešanās, mīlestībā un pagātnē, kas iesniedzas tagadnē.


Starptautiskais mākslas projekts „Betona maldi” mākslas valodā vēstīs par pagātnes industriālo un arhitektonisko liecību transformāciju un iekļaušanos mūsdienu kultūrvidē. Projekta mērķis ir meklēt veidus kā celtniecībā plaši izmantoto materiālu betonu, kas apkārtējā vidē sastopams rūpniecības un arhitektūras fragmentos, izcelt un uztvert kā estētiskus mākslas objektus. Muzeju nakts ietvaros Rotko centrā būs skatāma fotogrāfiju izstāde un gaismas un skaņas instalācija blakus pulvernoliktavai (Nikolaja ielā 1). Projektu realizē vācu fotogrāfs un multimediju mākslinieks Manuels Šrēders sadarbībā ar Minskas laikmetīgās mākslas centru un Dizaina un mākslas vidusskolu „Saules skola”. Performance notiks plkst. 23:00.


Vēlmi apstādināt nerimstošo notikumu gaitu un rast laiku sev apmeklētāji varēs īstenot atpūtas zonā „ Laiks sev”, kur ar krāsu un radošās fantāzijas palīdzību būs iespēja iejusties mākslinieka lomā.
Visas mainīgās izstādes Muzeju nakts laikā skatāmas bezmaksas. Pastāvīgā ekspozīcija „Marks Rotko. Dzīve un māksla” ar Marka Rotko oriģināldarbiem, kā arī ar Edvarda Munka oriģināldarbu "Advokāta Ludviga Meijera portrets" skatāms par ieejas maksu.