Dsc_5344_original

Kā Tu saproti vārdu "drošumspēja"? Vai Tu jūties drošs par savu nākotni Latgalē? Šie ir jautājumi, kuri tika uzdoti Latgalē dzīvojošiem jauniešiem projekta "Latgales jauniešu drošumspēja un pilsoniskums" ietvaros. Projektu realizē biedrība "Latgolys Studentu cents"  (LgSC) ar sadarbības partneriem - biedrību "Darītājiem", biedrību "Rēzeknes Augstskolas absolventu asociācija" un biedrību "Dagne". Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt jauniešu drošumspēju, sekmējot Latgales reģionā iniciatīvas un jauniešu pilsonisko līdzdalību.

Projekta ietvaros jau ir notikušas 6 tikšanās ar jauniešiem Daugavpilī, Rēzeknē un Dagdā. Pirmajās tikšanās reizēs tika organizētas neformālas apmācības jauniešiem par drošumspēju, iniciatīvām un aktīvu līdzdalību ikdienas dzīvē. Otrajā tikšanās reizē notika praktiskas nodarbības par dažādu ideju realizēšanu, videoscenāriju veidošanu un videoklipu filmēšanu. Šobrīd notiek projekta konsultēšanas posms, kur katram projekta dalībniekam ir iespēja saņemt konsultāciju no speciālista par karjeras jautājumiem un iniciatīvu, jauniešu projektu realizēšanas iespējām. Jauniešiem ir uzdots mājas darbs, izveidot videoklipus, kā viņi saprot jēdzienu "drošumspēja".

"Kā jūs nonācāt pie projekta idejas? Kāpēc vispār šāds projekts ir radies?" šādus jautājumus uzdevu projekta vadītājai un LgSC biedrei Dagnijai Bramanei.

"Strādājot katru dienu ar Latgales jauniešiem, esmu ievērojusi, ka viņiem bieži pietrūkst iniciatīvas, mērķtiecības un izpratnes par savām vēlmēm. Viņiem ir neskaidri nākotnes plāni un pasīva attieksme pret skolās, augstskolās, pagastos, pilsētās notiekošo. Ir tāds teiciens: "Ja tu nezini, ko tu gribi, tev tiks tas, kas paliks pāri...". Lai tā nebūtu, mēs cenšamies jauniešiem parādīt, ka var domāt citādi, var rīkoties citādi, ka var censties izprast sevi un īstenot savas idejas. Doma par šo projektu radās, sanākot kopā aktīviem cilvēkiem,  biedrības "Darītājiem" jauniešiem un, Daugavpils Universitātes Karjeras un iniciatīvu atbalsta centra brīvprātīgajiem. Mēs apzinājām savus resursus, vēlmes, idejas un iespējas, un galarezultātā radās šis projekts. Tas nav pirmais, un nebūs arī pēdējais šāda veida projekts, ideju ir daudz." stāsta Dagnija Bramane.

Projekta nosaukumā ir ietverts līdz šim reti dzirdēts jēdziens "Drošumspēja". Lai noskaidrotu, ko šis vārds īsti nozīmē, jautāju projekta apmācību vadītājai, Daugavpils Universitātes lektorei un Karjeras un iniciatīvu atbalsta centra vadītājai Mārītei Pauliņai-Kravalei.

"Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014-2020. g.  ir minēts jēdziens "drošumspēja", kas nodrošinātu Latvijas labklājību/ekonomisko izrāvienu. Bet, strādājot ar cilvēkiem, mēs pārliecinājāmies, ka šis jēdziens Latgales jaunietim ir svešs un maz saprotams. Mūsu mērķis ir palīdzēt ikvienam atsaucīgam jaunietim, kļūt vairāk drošumspējīgākam. Tas nozīmē nevis drosmīgākam salīdzinājumā ar citiem, bet drosmīgam savā ikdienā, drosmīgam savā dzīvē, uzdrīkstēties domāt un veidot savu nākotni pašam. Drošumspēju vēlamies iedzīvināt katrā jaunietī, un šo drošumspēju atklāt caur kādu pilsonisku aktivitāti. Mums kā projekta realizētājiem ir svarīgs katra jaunieša dzīves stāts, dzīves pieredze un dzīves vieta/ dzīves lauks. Mēs vēlamies kopā ar jaunieti: vietā, kur jaunietis dzīvo, iedrošināt citus un iemācīties būt aktīviem - Latgales pilsoņiem." stāsta Mārīte Paliņa-Kravale.

Projekta aktivitātēs ļoti aktīvi iesaistās biedrības "Darītājiem" dibinātājs, Daugavpils Universitātes maģistra studiju programmas "Karjeras konsultants un jaunatnes lietu speciālists" students, aktīvs jaunietis Viktors Gallers. "Kāpēc Tu iesaisties šajā projektā, ko tu jaunu esi iemācījies?"

"Esmu piecus gadu studējis ainavu arhitektūru, šajā jomā strādājis Latvijā un ārzemēs,
bet vienā brīdi tomēr sapratu, ka gribu dzīvot Daugavpilī, savā dzimtajā pilsētā, un darīt, ko citu - darboties ar jauniešiem, kā es to darīju to mācoties skolā, veidojot savas pilsētas nākotni. Līdz ar to iestājos jaunatnes lietu speciālistos Daugavpils Universitātē un nodibināju ar draugiem biedrību "Darītājiem", biedrību Daugavpils rītdienas veidotājiem. Projekts "Latgales jauniešu drošumspēja un pilsoniskums!" bija pirmais projekts, kurā iesaistījās jaunā biedrība. Tas man arī bija personīgs izaicinājums: pārbaudīt praksē savus spēkus, savas prasmes veidot dialogu ar jauniešiem, motivējot viņus, mainīt jauniešu domāšanu un, mudinot viņus, rīkoties! Kaut arī projekts ir paredzēts jauniešiem, Rēzeknē, Daugavpilī un Dagdā auditorija ir ļoti atšķirīga. Jauniešiem ir dažāda pieredze, "background", ko ietekmē situācija un vieta, kurā viņi dzīvo, tāpēc arī bija jāmeklē personīga pieeja katrai grupai, ko es arī mēģināju realizēt, veidojot dialogu un vadot apmācības.

Viegli nebija, bet, manuprāt, esmu ticis ar šo uzdevumu galā, un esmu pieradījis, sev pašam, ka esmu uz to spējīgs. Uzdrīkstēties pārkāpt kādam šķērslim pāri ir ļoti svarīgi un vitāli nepieciešams personības veidošanas procesā! Tikpat svarīgi ir sniegt atbalstu arī citiem šī ceļa laikā! Projekta laikā man bija gods satikt patiesi interesantus, jaunus drošumspējīgus cilvēkus, kuri noteikti varētu kļūt par dalībniekiem nākamajos projektos un par sadarbības partneriem labos darbos!" dalās ar saviem iespaidiem projekta aktīvists Viktors Gallers.

Lai noskaidrotu projekta dalībnieku viedokli, par projekta laikā iegūto, uzdevu jautājumus arī projekta dalībniekiem. "Kā Tu saproti jēdzienu "Drošumspēja", ko tu esi ieguvusi projekta laikā?” jautāju projekta dalībniecei no Rēzeknes Sintija Baterei.

"Drošumspēja man saistās ar spēju justies drošai un pārliecinātai par sevi, apziņu, ka spēj pielāgoties, sadarboties un attīstīties. Nedomāju, ka es pati esmu mainījusies projekta iespaidā, jo, manuprāt, man piemīt drošumspēja, vienkārši agrāk es nezināju, kā to lai pareizi definē. Galvenā atklāsme ir neticēt visam, ko saka, vērtēt lietas, situācijas kritiski un izteikt savu viedokli, pat ja tas atšķiras no citu viedokļiem. "

Šo jautājumu uzdevu arī projekta dalībniecei no Dagdas - Diānai Koroševskai.

"Drošumspēja ir būt drošam un apzinātam par to, ka vari piedalīties dažādos pasākumos, izteikt savu viedokli un būt spējīgam pastāvēt par sevi. Projekta laikā es esmu pārliecinājusies par savām komunikācijas spējam, esmu arī kļuvusi drošāka. Tagad pilnībā esmu pārliecināta, ka ir jāizsaka savas domas un jāuzklausa citus. Citiem Latgales jauniešiem iesaku būt atklātiem un radošiem. Attīstīties dažādās jomās, atklāt kaut ko jaunu un gūt jaunu pieredzi, lai iepazītu pasauli no vislabākās puses!”

Šobrīd projekta jaunieši veido savus video par drošumspēju un to, kā viņi ar savu attieksmi un iniciatīvām var izdarīt labu savā skolā, pagalmā vai pilsētā. Jauniešiem tiek nodrošināta iespēja bezmaksas saņemt karjeras konsultācijas no projektā iesaistītajiem speciālistiem. Projekta noslēguma posmā - maija beigās šie video tiks apkopoti video sērijā “Solis tuvāk tam, kas vēlos būt!” un izdoti DVD diski.

Projekts "Latgales jauniešu drošumspēja un pilsoniskums" tiek rīkots ar Dienvidlatgales NVO atbalsta centra un LR Kultūras ministrijas atbalstu.
Papildus informācija: Dagnija Bramane (T.: 28362243) (E-pasts:
daugovpils@lgsc.lv).

Informāciju sagatavoja: Madara Ozoliņa.