Martinsons_foto_original

2015. gada 28. janvārī plkst. 13.00 Latgales Centrālās bibliotēkas lasītavā tiks atklāta Pētera Martinsona grafikas izstāde “Pēteris Martinsons. Grafika”

Lai gan arhitekta, pedagoga un mākslinieka Pētera Martinsona vārds asociējas ar Latvijas laikmetīgo keramiku, grafikas tehnikā veiktie smalkie, pat kaligrāfiskie zīmējumi bija viņa ikdienas un vairāku keramikas izstāžu neatņemama sastāvdaļa. Formātos dažādie zīmējumi reizēm bija kā skices, kas pārtapa ar apbrīnojamu rūpību un pacietību veidotos keramikas darbos, kā atsevišķi, glīti ierāmēti mākslas darbi vai vienkāršas piezīmes, domu lidojums, sajūtu atspoguļojums uz nelielām piezīmju lapiņām vai no teksta brīviem papīra laukumiem.

Izstādē skatāmi Pētera Martinsona grafikas zīmējumi, kas tapuši laika posmā no 1980. līdz 2009. gadam. Izstāde veidota sadarbībā ar lielāko Pētera Martinsona keramikas kolekcijas un privātā arhīva glabātāju – Daugavpils Marka Rotko mākslas centru – un ir veltījums māksliniekam, pieminot viņa dzimšanas dienu.

Pēteris Martinsons dzimis 1931. gada 28. janvārī Daugavpilī. 1957. gadā absolvējis Latvijas Universitātes Inženierceltniecības fakultātes Arhitektūras nodaļu. Ar keramiku sācis nodarboties 1963. gadā. Ilgus gadus bijis pedagogs Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kopš 1994. gada – profesors. Piedalījies vairāk nekā 80 starptautiskos simpozijos, ir bijis Latvijas Mākslinieku savienības biedrs (kopš 1968. gada) un Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedrs (kopš 1971. gada), ir saņēmis vairākas valsts un starptautiskās godalgas un sarīkojis 49 personālizstādes. 2013. gada 29. jūnijā dāvinājis Daugavpils Marka Rotko mākslas centram ievērojamu keramikas un grafikas zīmējumu kolekciju.

Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā tiek rīkota ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centra atbalstu. Izstāde būs skatāma no 20. janvāra līdz 19. februārim.

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra

Galvenā krājuma glabātāja

Zane Melāne

Tālr.: 654 30248; 26567989

E-pasts: zane.melane@daugavpils.lv