10376722_483467495120852_4904777071111562805_n_original

2014. gada 11. jūlijā veiksmīgi noslēdzās Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes (DU HF) rīkotā vācu valodas un kultūras vasaras skola.

Veselu nedēļu 11 jaunieši DU lektoru vadībā veica pētniecisko darbu ar dažādiem vēsturiskiem avotiem: pētīja baznīcu grāmatas Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļā, dokumentēja kapu vietas Daugavpils Komunālajos luterāņu kapos, apkopoja informāciju par baltvāciešiem  senajos preses izdevumos.  

Vēsturiskie avoti pārsvarā bija latviešu, latgaliešu un senslāvu valodā, dažviet teksti arī vācu valodā. Tā, strādājot trīs grupās un apzinot informāciju vienlīdz četrās valodās, vasaras skolas dalībnieki komunicēja un prezentēja savu pētījumu  vācu valodā.

Lielākā daļa 1918. – 1940. gada preses pieejama Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālajā bibliotēkā. Vienai darba grupai bija iespēja strādāt ar senu preses izdevumu Двинскiй голосъ (Dvinskas balss), kas atrodas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja fondā un vēl nav digitalizēts. Strādājot pie pētāmā materiāla, jaunieši uzzināja daudz saistošas informācijas par dažādām personībām. Tā, piemēram, avīzē  Двинскiй голосъ bija ievietots nekrologs par Augustu Golcu (1857 – 1926). A. Golcs (Ludviga Golca dēls) bija Dvinskas 1. dzelzceļa stacijas priekšnieka palīgs un dzelzceļa stacijā nostrādāja 53 gadus. Interesanti, ka A. Golca vārds uz kapa pieminekļa Daugavpils Komunālajos luterāņu kapos rakstīts vācu valodā “August Goltz”, savukārt baznīcu grāmatās dati par aizgājēju ir latviešu valodā. Apkopojot apzināto informāciju par Dvinskas vāciešiem, jaunieši noskaidroja, kurās ielās viņi dzīvoja, piemēram, Šosejas ielā (tagad 18. Novembra iela), Raiņa ielā, Kauņas ielā, strādāja bankās, cietumā, aptiekās, teātrī, ūdensapgādes stacijās u.c.

Vācu valodas un kultūras vasaras skolas dalībnieki sava pētnieciskā darba rezultātus prezentēja 11. jūlijā Daugavpils Universitātē, 403. auditorijā.

Bezmaksas vasaras skolu integrētai vācbaltu kultūras un vācu valodas apmācībai organizēja Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes Reģionālais vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centrs un Vācu filoloģijas katedra. Vasaras skolu finansiāli atbalstīja Gētes institūts Rīgā un Daugavpils Universitāte.

Vasaras skolas organizatori pateicas Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļas arhīva, SIA “Labiekārtošana” Rituālo pakalpojumu iecirkņa, Latgales Centrālās bibliotēkas un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbiniekiem par atbalstu un konsultācijām.

 

Papildu informācija:

Nataļja Demjaņenko

Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes Reģionālā vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centra vadītājas p. i.

tālr.: + 371 654 26 535; + 371 26896280

e-pasts: natalja.demjanenko@du.lv